24 juli 2017

Överloppskunskap?

Det är ett föremål som mormor använde innan dessa att bottenvåningen renoverades 1948. Grejen har alltså varit sparad allt sedan dess. Otroligt kan jag tycka. Det har varit instucket mellan ett par stockvarv i ett uthus.

Totallängden är cirka 35 centimeter, det handkarvade träskaftet är 25 cm. Kan någon gissa vad föremålet har använts till? 


Detta är en reservdel som inte är så förstörd. Nä, inte är funktionen självklar om man inte känner till vad som gjordes i ett bondkök var och varannan sommar eller har läst etnologi.
En tiotusenkronorsfråga  men alls inget onödigt vetande om man vill förstå sin historiska bakgrund ;-)
.
.

4 kommentarer:

  1. Vi använde hartassen till att måla ett mönster i muren till öppenspisen efter det att den målats grå av krita som blandats med sot. Sedan målades slingor och blad med enbart krita. Detta gjordes vid midsommar. Sedan gick vi ut och plockade ett fång med blommor och ställde i en hink. Då hade sommaren kommit. Om det är rätt vet jag inte
    Elsie-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. En sådan vacker tradition du beskriver!
      En hartass att krita den murade spiskåpan med är just vad det är. Använd senast av mormor.

      Radera
  2. Tror att det är borsten för att måla kalkslingorna i öppenspisen till midsommar. Så gjorde vi i varje fall. först hade vi i sot och målade grått och sedan var det vit kalk och så målade vi slingor och blad. Det var till midsommar och sedan var det sommar det året.
    Elsie-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äran tillhör Elsie-Marie med sitt svar!!!

      Radera

Tyck till om du vill...