Flygfotona är tagna 1957.
På den tiden, 1957, var båda västerbottensgårdarna ljust målade med linoljefärg, lagårdarna stadigt Faluröda. På samtliga byggnader låg grånade spåntak. Till för inte länge sedan hade Harry och Göta ett pärlann på andra sidan Riks13 som på flygfotot.
Här bodde till vänster gamm´pojken Albin Holmgren då jag var barn. Hans syster Henny, som var änka, delade hushållet. Nu är Hennys fosterson Åkes barnbarn Christoffer boende här.
Till höger bodde och bor Harry och Göta Holmgren. Huset till höger byggdes enligt Harry 1888 om jag minns rätt, ja båda borde ha byggts i samma veva. Ladugårdarna är från 1900-talets första hälft.
Harry sköter lagården perfekt. Vita detaljer till det faluröda samt gröna lagårdsdörrar som är så vanligt här. Ni ser kanske att gavelfönstren ser olika ut på de spegelvända lagårdarna. På vänstra lagården har en garageport tagits upp. Jag skulle så innerligt önska att de här byggnaderna fick stå kvar utan att förvanskas.På taken ligger galvaniserad pannplåt alternativt eternit. Båda är väldigt hållbara och vackra taktäckningar med en vilsam färg som passar bra in i på landsbygden där grånad spån varit så vanligt. Favoriter bland byggnadsvårdare över hela landet. Själv ser jag gärna någon av dessa material på mitt lagårdstak framöver. (Jag har haft länkar till företagen som producerar dessa material i marginalen ända sedan jag sjösatte den här bloggen, idag finns asbestfri "eternit" med samma sinuskorrugering som de gamla skivorna.) Eternit på taket är ett utmärkt material så länge man inte rör det genom att såga eller borra i det. River man bort det ska det deponeras med en kostnad som följd.
Jag har tagit foton här med jämna mellanrum för jag tycker här är fint. Se uppfartsvägen in på den vackert tomma gårdsplanen. Så här såg jordbrukarnas gårdstun ut medan jordbruket var levande. Det är först senare som förbuskning, villagräsmatta och trädgårdsrabatter kom till. Men inte här. Love it!
Bostadshuset har målats med annat än röd slamfärg och på taket ligger rött lertegel. Dörrar och fönster bytta och balkong har kommit till. Ohistoriska markiser sitter över fönstren mot söder. Ändå ligger gården mig varmt om hjärtat.
På den motsatta mangårdsbyggnaden byttes till sågad panel som brunlaserades. Tror det var så sent som på 80-talet. Då detta ljusbruna kändes omodernt rödlaserades fasaderna vilket resulterat i en förunderlig kulör. Fönsterfoder och knutar är ohistoriskt ljusblå. Men huset står kvar och sluter gårdsstrukturen mot söder. Fint! Och med enkla medel skulle de båda fastigheterna få större likhet och ett ökat kulturhistoriskt värde.
Den här uppfarten liknar en autostrada i förhållande till den andra uppfartsvägen. Motorfordonen är många (unga) landsbygdsboendes största intresse. Själv är jag mer intresserad av byggnader än motorer ;-)
Kan man annat än tycka om den här ångermanländska pargården?
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om ladugårdar, spegelvända byggnader, gårdsplan, gårdstun, timmerhus, traditionell arkitektur, Norrland
Ser så mysigt ut! Speciellt på det gamla flygfotot!
SvaraRaderaVäldigt fint! Trots de mindre lyckade förändringarna så känns det ändå så "på riktigt" på något sätt.
SvaraRaderaJag satt alldeles nyss själv och kollade på de gamla flygbilderna på nätet. Och vem hittar jag om inte farmor som står utanför sitt nybyggda hus och skuggar ögonen med handen för att kunna se upp mot det cirkulerande flygplanet. Så kul!
Javisst är strukturen fin! Fortfarande.
SvaraRaderaNi får betänka att jag är född i en bygd där byggnadsvården inte kommit igång på riktigt, om den någonsin gör det. Här på denna gudsförgätna nordliga ort finns kanske inte förutsättningar för det tänket. Därför gläder jag mig åt åt de hus som står kvar utan att vara helt förfallna eller rivna.
Men visst visar 50-talsfotona byggnader och gårdstun, ja landskap, med så mycket mer charm än dagens verklighet. På den visade dubbelgården skulle det vara möjligt att återställa och vilja och insikt fanns.
Så kul att kunna urskilja sin farmor på flygfotot, peter. Själv kan jag se pappa kisa mots kyn från potatislandet, pärlanne, på flygfotot över min hemgård :-)
Vilken skillnad mellan gårdarna! Det är inte svårt att välja vilken jag föredrar.
SvaraRaderaDu har fått en utmärkelse hos mig, men jag blir inte ledsen om du struntar i den. Det är egentligen inte min "grej".
Men käre värld Pentamom - inte ska väl jag... emellanåt så bitsk... ha en utmärkelse med ett hjärta på. Ändå lyfter jag på hatten högt och tar tacksamt emot hjärterlappen från en västernorrländska med glimten i ögat <3
SvaraRaderaI våra trakter har vi också röda stugor och hus med vita knutar men dörrarna på uthus och ladugårdar är ofta lysande gula. Också ganska snyggt.
SvaraRaderaPJ - det är snyggt med ockragula dörrar.
SvaraRaderaHär i södra delen av landet målas dörrar och fönster på röda stugor urskiljningslöst ockragula numera, då man anser att 1700-talet såg ut på det sättet. Och man vill ha ett gammalt hus ;-)
Jag har sett flera bostadshus och uthus i Österbotten med gula trädörrar som ser väldigt äkta och vackra ut!!! Eller gula gavelspetsar på oxidröda hus vilket inte finns här i Sverige på äldre byggeri.
Jag älskar regionala och lokala skillnader i byggnadssätten!
Hej, vad roligt att se min farmor och farfars hus såhär på en blogg på internet :) Får man fråga vem du är som känner till det huset ? Min bror har dock flyttat därifrån nu och min syster har flyttat dit :) Mvh/ Erixon
SvaraRaderaJättekul att få veta att det fortfarande ägs inom familjen!
RaderaOm vem jag är: en jättegammal tant som bodde i byn för länge sen :-)
Ja det är min pappa som fick ärva huset efter min farfar dog, får man fråga vad du heter ? :)
RaderaTa en titt under sidan "vem".
Radera