Ser att just nu (5 mars - 5 april 2013) pågår en liten utställning om gråtande barn på Stadsmuseet i Stockholm. Visste ni att konstnären var italienaren Bruno Amadio?
***
Det här är en avverkning helt nära byn fotograferad förra året.
Här i byn säljer de flesta sin skogliga råvara till Norra
Skogsägarna. Men säljaren håller sällan det köpande skogsbolaget i
nackskinnet. Nej, säljaren ställer inga krav på hur det ska se ut
efteråt vilket gynnar företaget men missgynnar oss skogsägare i längden.
Det finns kurser att gå för att lära sig bli en bra beställare,
åtminstone i mellersta Sverige, anordnade av Skogsstyrelsen. Inte blev
jag dummare av att gå den kursen. Här uppe bland oss ser det inte ut att
finnas många som säger något annat än tack och bock till en avverkning
om skogsbolaget ringer. Ställ krav på skogsbolagen för bövelen som vid
en normal upphandling av ett byggprojekt. Jag ser hur inställningen till
den egna skogen ofta skiljer sig mellan norr och söder, mellan utbor och åbor, mellan olika utbildningar och erfarenheter.
Det här är "badargrubba", resterna av dammen som drev spånhyvlen i bäcken. Där var så djupt att man badade under 1900-talets första hälft. Visst var det kallt men vad bryr sig barn om det?
Här på fäbodallmänningen, som alla byns hemmansägare är delägare i, avverkades skog utan att det togs upp på byastämman. Inte var det mycket, bara 0,6 ha skog såldes till Norra skogsägarna vars entreprenör utförde avverkning och två år senare markplöjning. Ytan markbereddes tvärs emot vad som genom sluten omröstning beslutades av stämman. Bilderna är från dagen efter stämman. Det kallas medeltida mörker!!! Året därpå fick bysamfällighetens ordförande, ortens polis, blommor för bra ledarskap på La Famiglias initiativ.
I bildens mitt ovan, nära skogsbrynet syns anslagstavlan som berättar om fäbodarnas historia. Den står vid avfarten från skogsbilvägen mot fäbodplatsen. För att komma dit måste man passera längs hygget längs två sidor. Välkomna så mycket ska ni alla vara!!! Fäbodarna finns med som utflyktsmål i kommunens broschyrer. Som sagt VÄLKOMNA!
Skogsbolaget Norra skogsägarna var köpare och höll med egna entreprenörer.
***
Det nu genomförda vindkraftsprojektet här, som täcker 8 kvadratkilometer, har inneburit att en stor mängd skog har avverkats i samband med uppförandet av vägar och kraftverk. Det är bra för bygden anser byns centerpolitiker född 1966, som även är ordförande i Norra Skogsägarnas lokala skogsbruksområde. Han går i föräldrarnas fotspår och det får till följd att alla hemmansägare tycker likadant. Såklart. Vem vågar något annat.
***
När får vi se en viss eftertanke i skogsbruket, när får vi se ett sådant här företag i Västerbotten?Anders Jonsson, centerpartiet Nordmaling, ledamot i kommunfullmäktige, Vera Jonzon, ersättare i kretsstyrelsen Centerpartiet Nordmaling, Rolf Jonzon, fd centerpolitiker i Nordmaling, Tomas Erixon, polis Nordmaling
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om kalhygge, markberedning, kulturmiljö i skogen, ekonomism, kulturbefriat, historielöshet
Det känns som om det vore läge för en polisanmälan? Egenmäktigt förfarande tror jag visst det kallas. Får Skogsägarna verkligen avverka skog om inte alla delägare undertecknat kontraktet?
SvaraRaderaHar du inte funderat på att skriva en bok om allt detta, hur det är i byn? Tror att det skulle bli en bra bok, en nyttig bok, som många skulle vilja läsa.
SvaraRadera//Boije
Pentamom - vad är skrivet kontrakt? Glöm det! Ordföranden tar beslut utan att informera delägarna. Egenmäktigt förfarande, javisst. Som polis är han skyddad av sitt skrå samt även av La Famiglia som gärna ser honom som sin förlängda arm. För övrigt är styrelsemedlemmar invalda under fru Famiglias överinseende som valberedningens sammankallande. Ingen säger emot henne, alla säger ja, utom jag då. Vad är demokrati???
SvaraRaderaBoije - jag skriver om 2000-talets händelser i byn. Sådant jag upplevt efter att ha blivit hemmansägare. Var så säker. Med Montaillou som förlaga :-) Det handlar om makt och hur "små" människor görs underdåniga och hålls på plats. Om hot och rädsla.