Mänskor som gått före

30 januari 2015

Utbildning och flytt från landsbygden

Detta är intressant tycker jag. Inlägget på bloggen Vertikals behandlar unga mäns kontra unga kvinnors utbildningsnivå och benägenhet att bo kvar på sin födelseort.

För inte så länge sedan (kanske fortfarande bland de äldre) sa man här i bygden gammpojka och gammjänten om människor som blivit kvarboende utan att ha bundit sig i äktenskap eller samboförhållanden. Sådana exempel finns fortfarande här i byn med fler män än kvinnor vilket stämmer in med den vetenskapliga analysen. Samma fenomen, med obundna människor, blev i stan till uttrycken ungkarl eller ungkarlsflicka  (tidigare ungmö) - alltså med en betydligt mer positiv klang än gammpojk´ och gammjänt´. Man har inte samma sociala press på sig att underordna sig normen i en stad vilket innebär att stadens ensamhushåll får ett positivt tillmäle medan landsbygdens ensamstående människor får ett negativt.

Det är inte lätt att med gamla barndomskamrater diskutera utbildning, kön och kvarboende på landsbygden med oss själva som exempel. Själv anser jag att det är en fråga som är brännande het med tanke på landsbygdens överlevnad och utveckling. Och jag anser att för att förstå sig själv bör man reflektera över sin plats i samhället både i nutid och sätta in sig själv i ett historiskt sammanhang. Vi tre tjejkompisar ur samma generation hade samma uppväxtmiljö och vi är samtliga gifta/sambos med män med lägre utbildning än våra egna akademiska utbildningar. Självklart har det sina förklaringar.

Min erfarenhet är att män tyvärr lätt tar illa vid sig om de involveras i en diskussion, de tar det som en förolämpning att ha kortare utbildning, samtalet upphör. I en patriarkal omgivning är manligheten viktig och för att kunna reflektera högt i ämnet bör mannen vara säker i sin mansroll, annars går det den manliga stoltheten förnär om alla inte har den roll som förväntas. Jag har att förhålla mig till det.

Vi tre kvinnor, alla förstagenerationsakademiker, faller utanför den statistik som finns om unga människor idag, nämligen att kvinnor med högre utbildning gifter sig till stor del med män med högre eller likvärdig utbildningsnivå. Två av oss är hemmansägare i byn.

" Utgångspunkten är att en välutbildad man i högre grad kan tänka sig att gifta sig med både en högutbildad och en lågutbildad kvinna, medan högutbildade kvinnor i högre grad enbart gifter sig med högutbildade män. Det gör att högutbildade män flyttar till städer för att få en högre inkomst. Även högutbildade kvinnor flyttar till städer för att få en högre inkomst, men också för att ha en större chans att hitta en partner. Samtidigt flyttar också lågutbildade kvinnor till städer och till den äktenskapsmarknad som dessa erbjuder. Kvar utanför städer blir därmed i högre grad män med lägre utbildning."
(...)

Att min hemkommun ligger inklämd mellan två städer, i skärningspunkten mellan två omland, visar kartorna här ovan. Det påverkar många ungas val av utbildning och bostadsort.
" (...) vi har alltså anledning att tro att många av kommunerna i botten på listan kan förvänta sig en minskning av andelen unga högutbildade på sikt och då speciellt unga, högutbildade kvinnor som väljer att flytta till någon av kommunerna som idag dyker upp i toppen på listan – inte bara för att en sådan flytt ger en högre inkomst, men också för att det ökar sannolikheten att träffa Mr. Right på sikt."

Läs hela blogginlägget här för att få bättre sammanhang, större kartor och en notis i slutet: http://vertikals.se/charlotta/2014/09/26/unga-akademiker/ E
.R

5 kommentarer:

  1. Hej! Intressant inlägg och intressant blogg i övrigt också :) Min hemkommun, Ragunda (Ligger ju bredvid Ångermanland), är väldigt ljus på de två kartorna..det som beskrivs i inlägget stämmer otroligt bra med hur det ser ut här. Jag har själv flyttat hem igen efter att ha studerat till kulturgeograf och är gift med en som har ganska mycket lägre utbildningsnivå än mig. Dock är han från ett annat land där skolsystemet ser annorlunda ut och vidareutbildning kostar en hel del så det beror inte riktigt på samma faktorer men ändå..
    Kul att du tycker om gamla hus också, vi håller på och plockar ned ett gammalt hus nu som vi ska bygga upp i byn jag kommer ifrån.

    Kolla gärna in på min blogg http://ideborgs.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ida! Underbart att ni tar vara på ett timmerhus - finns det någon bättre träkonstruktion? Knappast.
      Och fint att du flyttat hem, landsbygden behöver unga människor. Gärna med utbildning också. Hoppas du kan försörja dig som kulturgeograf, det måste vara intressant att ha de kunskaperna du skaffat dig. Jag tror att jämtlänningar har kämpaglöd :-)
      Kul att du kommenterade och lycka till!!!

      Radera
  2. Här kom utbildning i relation till kvinnor och män, apropå gammpojk och gammjänta - du länkar till och - jag tycker det blir mer bildning ... fick det nog på hjärnan :)

    SvaraRadera
  3. Intressant att intervallen är så olika på kvinnokartan och manskartan. Männen har tre kategorier innan kvinnorna har sin första!

    Hur kommer detta sig? Kvinnor är sjuksköterskor och grundskollärare som i högre grad finns även i lågutbildade regioner? vilket är "lägsta" akademiska yrket för män? Himla intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det finns fler lågutbildade män än kvinnor är belagt. Männen bor kvar på hemorten. Städerna drar kvinnor till sig. Men detta förklarar kanske inte gradskillnaderna. För att kunna bo kvar i en liten kommun utan stad väljer kvinnor de utbildningar du nämner inom skola, vård och omsorg.
      "Lägsta" akademiska yrket för män - det är en fråga jag aldrig tänkt på att ställa. Är det inom de vanligaste kvinnoyrkena eller... När kvinnor tar sig in på en typiskt manlig arbetsmarknad brukar lönerna gå ner och yrket tappar status. Kan förhållandet även bli det omvända. Intressant skriver du, intressant svarar jag!

      Radera

Tyck till om du vill...