Mänskor som gått före

3 september 2016

Brö´fjal

Som född i bagarstugornas land tycker jag om tunnbröd och knäckebröd (spisbröd som vi sa när jag var barn). Men numera bor jag i de mjuka brödens landsända. Där är det icke lätt att få tag i tunnbröd som är bakat med omsorg och inte i en stor industri.
Det här är 40-tal kan jag tro och fotografen Kerstin Bernhard var den som dokumenterade tunnbrödsbaket så fint. Jag förmodar att den här bagerskan använder en lång och smal brödspade.

Den här brö´fjala (brödspade) är några generationer gammal och tillverkad för bak i bagarstugan/bryggstugan/bröjstun som tillhör morfars föräldrahem. Sedan länge är ugnen obrukbar. Den sista som använde denna brö´fjal var min mamma. Diametern är 62 cm och skaftets längd omkring 90 cm. Söderut i landet är brödspadarna så mycket mindre, de ska bara hysa en mjukkake, nåt helt annat än tunnbröd. Jag minns när mamma bakade hos Helga Käck, vars bagarstuga fanns redan 1864 då den ritades inpå laga skifteskartan. Numera är Helga borta, bostadshuset med tomt sålt, mark inklusive bagarstuga såld till en person i en annan by. Bagarstugan ser för varje år ut att behöva allt mer kärlek. Den kommer nog att skatta åt förgängelsen. Hur många av dagens hus här i byn tror ni fanns år 1864? De är lätträknade.

I grannbyn finns en bagarstuga i bruk. Den byggdes på 1990-talet och fyller sin funktion men saknar kulturhistoria.
.
.

4 kommentarer:

  1. Åh vilka härliga bagarstugeminnen. Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är trevligt att ha varit med om höstliga storbak med tanterna.

      Radera
  2. Det här med språk är för härligt- brödfjöla - skärbrädan av trä -sade vi i min hemby Setskog I södra Norge! Istället för assietter hade vi små fjölar till brödskivorna.
    Bagarstugemiljön är bröd! Och bröd är liv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den, det där var ett nytt ord för mig på den funktionen.

      Radera

Tyck till om du vill...