Skrivbordet som pappa tillverkade 1950, med nyfernissad bordsyta av masonite. Så här skrev han i hushållets loggbok den 11 oktober 1950: Kom jag upp med ett möbellass hit. Skrivbordet följde med så nu har jag mina papper här.
På teckningen ser det ut som jag undersökt perspektivet då jag ritat en mörk yta på ena sidan under skrivbordet - men det är i lite väl tidig ålder för att ge teckningen rumsligt djup. På bordet står vad som kanske kan tolkas som en pennburk eller kanske pennvässaren och dessutom något annat oidentifierat.
Skrivbordet från kortändan. Det är bara trasmattan som fattas...
Den öppna spisen är densamma även om brasan inte är tänd. En vas står på spiselkransen, det skulle kunna vara densamma som på teckningen - en blå hänkelvas från Nittsjö som "alltid" funnits här.
Buffén finns där. Helt slät med almfanér. Som barn lyckades jag rita in nyckelhålen på rätt plats. Prylarna uppe på buffén är idag andra. En blombukett eller krukväxt (jag har ritat ett fat) syns mitt emellan ett par krumelurer.
Och jo, på 50-talet sa man finrum. Vardagsrum som uttryck hade inte slagit igenom på bred front, åtminstone inte här, än mindre allrum som lanserades på H55, Helsingborgsutställningen 1955. Sal var något som endast vissa äldre personer använde när jag var barn. Så förändras språkbruk och tankesätt med tiden.
.
.
Så underbart att teckningen hittades, den är värdefull. Hoppas den är fint inramad och stolt hänger på hedersplats!
SvaraRaderaJag tycker man redan här kan se tecken på det framtida yrket. Det slumrar allt en liten arkitekt i den femåringen. En härlig teckning! :)
Nähej, teckningen ligger fortfarande kvar i boken, men den är avscannad. Gillar verkligen uppfattningen av möblerna. Även den härligt "galna" färgsättningen på buffén :-)
RaderaUnderbar teckning, helt fantastiskt att du också har kvar "originalmotivet"!
SvaraRadera"Sal" hade vi också när jag var liten, där var vi bara vid mycket speciella tillfällen. 1948 flyttade vi till en modern lägenhet, och där fanns "vardagsrum", förutom sovrum, kök och även "hall". (I den gamla kom man direkt in i köket)
Vilken fin beskrivning du gör på skillnaden mellan den äldre traditionella planlösningen för bostäder och folkhemmets funktionalistiska. Att ha en sal som stod oanvänd större delen av året ansåg funktionalisterna vara oförsvarbart då svensken i gemen var trångbodd. Jag är uppväxt i ett traditionellt timrat hus men den lilla övervåningen med 2 rum o kök har "folkhemska" material och inredning.
Radera