Mänskor som gått före

2 mars 2019

Turistnäringen borde blomstra i kommunen

Det socialdemokratiska kommunalrådet uttryckte sig så här på sin blogg  då 20 av de 40 vindkraftverken på Gabrielsberget i Nordmaling invigdes 2011:

"Jag tror att vindkraftsparken på Gabrielsberget kommer att bli ett utflyktsmål och gynna turstnäringen i kommunen"

Det har gått några år nu och utvärdering kan ske. Hur naiv kan en norrlandspolitiker bli???


http://blogg.vk.se/ulla-maj-andersson-s-politiker-nordmaling/2011/06/23/gabrielsberget-vindkraftspark-syd/

11 kommentarer:

  1. Inte vet jag om det är någon turistmagnet, även om jag tyckte att det var intressant att åka förbi en skog av vindkraftverk på väg mot en vävstol...
    Jag funderar mycket på hur all el skall produceras för alla som skall ladda el i bilar, plattor, cyklar, telefoner och allt annat förutom det vi använder i hushållet och värme.
    Lite bekymmersamt tycker jag.
    Ha en mycket fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta på stort avstånd, ja det kan så vara.
      Undrar vad du skulle säga om de byggdes utanför ditt fönster med... Är du markägare kanske du skulle tycka att det är bra med den årliga arrendeavgift du erhåller så länge vindkraftverken står på din mark. Men pass upp när de är gamla och ska skrotas - så kan du bli skyldig att själv ta kostnaden för att montera ner och frakta bort delarna.

      Hur många elektriska hushållsapparater och maskiner behöver en människa, hur många datorer, paddor, läsplattor, smarta telefoner, bilar, elcyklar, eltandborstar, eluppvärmda gator och trottoarer, rörliga affischeringstavlor med el, ljusskyltar vid infarter till städer och tätorter, elintensiva serverbyggnader... det finns oändligt mycket som körs, styrs och regleras med elektricitet. Kanhända skulle vi människor, särskilt i västvärlden, fundera lite djupare på vårt levnadssätt.

      Radera
  2. Ja, det var ju lite dit jag ville komma. Jag blir lite bekymrad när det skall vara så mycket av allt och allt skall gå med elektricitet, men ingen vill ha vindkraftverk.
    Vi hade en stuga med utsikt över vindkraftverk, på andra sidan sjön. De var nog bland de första som sattes upp i länet för en 15 år sedan eller så. De störde inte då man tänkte på den nytta de gjorde i fjällen, vid en skidanläggning. De syns faktiskt i en stor del av länet.
    Den skog vi åkte igenom, men vindkraftverk, ligger i skogen, mitt i i ingenting, och det är en märklig upplevelse när man inte har varit med om det förr. Gigantiska är de. Som att hamna i en annan värld. Men där är ingen bebyggelse.
    Men inte så väldigt hållbara över tid, många, långa frakter, mycket avancerat byggprojekt för allt som skall vara på plats innan de kan ställas upp. Jo, jag har anhöriga och bekanta som varit med på byggen, och underhåll, i olika faser och olika göromål.
    Man hör sällan att man måste hushålla med den el som finns, det känns mer som om folk tror att det är en oändlig tillgång och ökar.
    Det oroar mig.
    Här i Jämtland byggs en väldig massa fritidshus som ägs av fler än Jämtar om jag säger så, och det är inga små hus. Det är hus på säkert 300 kvadrat, med värre utrustning än vad vi har i vårt permanenta hus. De innehåller ALLT och EXTRA på det. Och alla vill ha el. Dessutom skall man kunna vistas inne i finkläa, inga ulltröjor och tjocksockar där inte.
    Det var inte meningen att göra dig upprörd, jag skulle vilja ha mera helhetssyn på saker och ting. Det är som miljövänliga bilar, batterierna håller inte länge, de är fasansfullt brandfarliga och det blir en väldig massa skräp då man byter stora delar i stället för små, det är också väldigt mycket som är känsligt, dyrt att laga då man får riva halva bilen, och inte alltid så lätt att få tag på delar. Då kanske en gammal bil med enkelt utbytta delar som också kan köpas begagnade, körs lite och har underhållits väl inte är så dålig för miljön. Om man tänker på helheten. Moderna bilar känns inte som de blir veteranbilar....
    Vi har en sparsam syn på tillvaron. Inga elcyklar, en mobil, en dator, och älskar när man ser ljuset i mörkret. När man åker mot fjällen efter stora vägen är det som i en storstad, det lyser och blinkar, stora upplysta monument och det är så störigt. Så, vi tänker inte så olika, det var jag som uttryckte mig luddigt. Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha en fin vasaloppssöndag du med.
      Vi i människosläktet trissar upp våra behov, ofta genom att jämföra oss med andra människor:

      ”Vi köper saker som vi inte behöver,
      med pengar som vi inte har,
      för att imponera på människor vi inte gillar.”

      Clive Hamilton
      Frågan är om människosläktet gemensamt klarar av att lösa konsumtionsproblematiken???

      Radera
  3. Ja, som energidrycker till exempel. I mer än tio år har jag propagerat för dess onödighet och faktisk är de en skada för miljön och hälsan. Nu skrivs det lite mera om nackdelarna, men det räcker med att man läser innehållsförteckningen. Har någon bett om dem kanske? Eller att alls skall gå fortare och fortare? Att bilen är full av små blinkande lampor och sensorer som stör med sina varningar. Det enkla är oftast det bästa i förlängningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag beundrar människor som hoppar av, eller försöker hoppa av, ekorhjulet!

      Radera
  4. Apropå vasaloppssöndag - hur mycket energi slukar vasaloppsveckan? Drivmedel till skidåkarnas transporter från hemorten och åter? Alla skotrar och helikoptrar? Etcetera...
    Och är det inte egentligen en fullständigt meningslös företeelse, folk som, för att travestera ovanstående, gör saker som vi inte behöver, för pengar som kunde använts bättre, bara för att imponera på folk dom inte känner...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamen, så är det, det har växt mer än vad som kanske är nyttigt och nödvändigt.
      Att hålla "den svenska identiteten" stark kostar på ;-)
      I år var det dessutom norsk identitet med tre norrmän i täten.

      Radera
  5. Ja, bland annat vasalopp, ishockey- och fotbollsmatcher, förstamajtåg och prideparader verkar vara klimatkompenserade på något automatiskt vis. 😏

    SvaraRadera
  6. En tidigare kollega till mig hade pensionssparat för att gå i pension vid 62. "Inte en dag längre" sa han. Vid pass 66 år var han fortfarande kvar. Han hade fått uppdrag som projektledare i vindkraftsprojekt och kunde inte slita sig från jobbet. Jag frågade vad han tyckte om vindkraftsanläggningarna och vindkraftspolitiken: "Det är vansinne, fullständigt vansinne. Men det är roligt vansinne." Som teknikkonsult kan man ju tycka så, men turisterna ser nog inte det roliga.

    Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så skönt om man kunde ta sina uppdrag med en så´n klackspark!!!

      Radera

Tyck till om du vill...