Vid laga skiftet 1865 fanns här i byn fem kvarnplatser i vattendragen. Bäckarna är små och skvaltkvarnar behöver inte mycket vatten för att de horisontellt liggande skovelhjulen ska rotera och driva kvarnstenarna. Att kvarnarna i byn var skvaltkvarnar kan vi vara säkra på.
Bilderna visar en rekonstruerad skvaltkvarn.
Kvarnarna delades mellan byns hemmansägare och det var när vattenflödet var som störst under höst och vår som spannmål gick gick att mala. Två av kvarnplatserna känner jag till. Det vore intressant att finna ut var de tre återstående fanns.
Varit här och läst och fått bilderna med mig från dina två senaste; det där dasset påminner om farmors, fast där var norska kungen Håkon den 7 på väggen, sedan tillkom Olav den 5. Kronprinsesse Märtha tillades också. Senare lades jag in på Kronprinsesse Märthas Intitut i Oslo för rehabilitering efter polio.
SvaraRaderaVad som ger mig av dessa grå bilder av det äldre vet jag inte helt, men jag gillar de och blir lite finstämd isjälen. Lägger jag blåklockorna därtill så bli skalan gråblå fulländat!