Mänskor som gått före

30 oktober 2021

Hörnrum

Mitt tonårsrum var ett litet rum med tretton hörn upp vid taket, tio nere vid golv. Det var inte ett hörnrum men ändå ett månghörnigt rum :-) Rummet var tapetserat med en 50-talstapet och ett söderfönster gav mycket sol och dagsljus.

Nätterna under vinterhalvåret var mörka. På den tiden fanns inga gatlyktor i byn, bara en lampa på stolpe vid fyrvägskorsningen vid bron över bäcken där gamm´vägen korsades av Fjärdvägen.

De få bilarnas strålkastarkäglor rörde sig över 50-talstapeten i mörkret och fick en speciell knyck när ljuset rörde sig över ett hörn. Det var väldigt njutbart, jag hör ju till dem som älskar mörker och anser att ljusnedskräpningen på olika sätt förstör för djur och i längden för oss människor.

Eluttaget har samma läge som ursprungligen men eftersom det numera krävs att samtliga uttag i en bostad ska vara jordade är själva uttaget utbytt. Ett annat uttag sitter direkt till höger om och på samma höjd som fönsterbrädan. Det var den standard som gällt länge men var på utgående - nästa standard innebar att uttagen skulle  placeras nära golvet.

Ett av 13 hörn.


 
Taklisten är fin, rak och enkel utan kråsig profil. Mer empire än barock och mest funkis.

När rummet åtgärdades 2017 lossades golvsocklarna för första gången i rummets historia (sedan 1950). Det gjordes efter att den blå heltäckande mattan tagits bort och en ny linoleummatta skulle läggas in. Efter detta spikades socklarna med dyckert utan att behöva målas igen eftersom det inte krävdes utseendemässigt. Likaså fick takets härligt ströpplade färg vara kvar utan åtgärd, så typiskt för sin tid.

Fönstret i lillrumme´ omkring 1950. På bilden strömmar solljuset in men på natten var det de få bilarnas strålkastarsken som gjorde rummet upplevelserikt.

2 kommentarer:

  1. NOSTALGI!!! Ser den "krusade" takmålningen, när den lokale målaren målade taken i mitt föräldrahems sovrum och vardagsrum använde han såpa i målarfärgen för att skapa detta "krusade" tak. Har själv försökt göra detsamma men utan positivt resultat. Praktiskt med skjutdörr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Målar-Mattsson kan mycket väl också ha använt såpa. Jag visste inte att man gjorde det förrän du nu beskrev detta. Tack för info!
      Men att få en yta som liknar originalet det är grymt svårt.
      Jag har försökt:
      https://morfarshus.blogspot.com/2016/10/svartsvararesvarast.html

      Att ta bort originalet var inget alternativ för mej ;-)

      Radera

Tyck till om du vill...