Mänskor som gått före

19 mars 2022

Långskyltar i jugend

 Hur glad är jag inte över de här fyra långskyltarna till två dörrar i huset !!!

Sedan ett decennium tillbaka har jag letat efter sådana här förnicklade jugendbeslag till ett par dörrar sedan jag insett att den här typen har funnits här. Letande har varit lågintensivt men har dock pågått. Sökningarna har främst försiggått på auktionssajter på nätet och på begagnatmarknaden - och till sist, efter 10 år, gav det napp. Förrförra veckan blev de här snyggingarna mina.  Det är detaljerna som gör det.

Naturligtvis har jag även letar hos Eskilstuna Kulturbeslag men den här typen nytillverkas inte av dem. På företagets hemsida läser jag att "Förnickling kom i bruk under 1890-talet och blev snabbt populär, eftersom den inte (likt mässing) behöver putsas, för att hållas blank." 

Äntligen 😊

3 kommentarer:

  1. Så vackra de är! Grattis till fynden! Allt kommer till den som kan vänta, sägs det. Det stämmer ofta.
    Jag älskar Palladios arkitektur och hade sett en bok om honom som jag verkligen ville ha. Helt plötsligt en dag 1992 "ramlade" jag bara över den. Då hade den länge funnits på min önskelista. Blir fortfarande lika lycklig varje gång jag tittar i den. Har skrivit om den på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att inte ha så bråttom alltid. På dessa hade jag tid att vänta.
      Och grattis till Palladio-boken.
      Även jag tycker mycket om hans arkitektur! Vet du, M.Wundram och T.Pape:s bok om Palladio (den jag läser att du också har) fick jag av pappa på min födelsedag 1991. Så omtänksamt av honom.

      Radera
    2. Så fint gjort av din pappa! Jag fick (ganska ofta) också hett önskade saker av min mamma och pappa. Bra, snälla och tänkande föräldrar lägger förstås märke till vad barnen brinner för. Den boken kom ju nästan samtidigt i din och min ägo, din 1991 och min 1992. :)
      (Har svarat på din kommentar i Palladio-inlägget. Tack för den!)

      Radera

Tyck till om du vill...