Mänskor som gått före

12 november 2015

Ren såpa

Såpa är bra till så mycket. Miljövänlig är den också.

Rensåpa i fast form användes ständigt här i hushållet tidigare. Den fanns nära till hands på diskbänksskåpets dörr. Idag är det lite svårare att få tag i fast såpa än flytande. Vi konsumenter köper hem en produkt utspädd med vatten. Det blir onödigt tungt att släpa på. Men med dagens livsstil, där minst en bil ingår per hushåll, kör många hem sina tunga kassar från stormarknaden utan att reflektera. Hur det nu än är så är såpa en bra produkt som jag använder flitigt.
En gammal såpburk från olika vinklar.
Den fasta såpan i burk föredrar jag. Innan burkförpackningen kom fanns fast såpa i en vaxad kartongförpackning liknande de man kunde/kan köpa halvlitersglass i. Även glass i halvliterpaket är på upphällningen, mest säljs den i större hårdplastförpackningar med lock.

Jag föredrar gul såpa framför grön enbart för att jag är norrländska. Det är historiskt betingat. Förklaringen är enkel:
"Innehållet i de båda såporna är identiska. Grunden till färgskillnaden är historisk. I södra Sverige användes förr hampa för tillverkning av såpa. Hampan gjorde såpan grön. I norra Sverige användes däremot animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid. Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, som ger en naturligt gul färg. För att tillgodose våra kunders önskemål gör vi även en grön såpa genom att tillsätta ett färgämne. Givetvis är färgämnet helt ofarligt och påverkar inte såpans effektivitet."
Källan finns här.
Jag trodde inte att Rensåpa fanns kvar längre. Men jag googlar och finner ovanstående bild. Men vem som tillverkar är en gåta. Grumme, som är den stora såptillverkaren i landet, tillhör Cederroth-koncernen. Något spår leder dit men sen tar det stopp. Var går det att köpa ovanstående såpa idag, tro...

Men en dunk Hälsingesåpa står i städskåpet. Såklart för en såpanörd.
Och snart är det absolut dags att inhandla VästerbottensSåpa från det nystartade företaget i Siksjönäs, Vilhelmina. Den finns i fast form men tyvärr endast i små förpackningar. Det får väl bli en dunk eftersom jag använder stora mängder. Extra trevligt är det att gynna ett Västerbottensföretag!

Linoljesåpa är dagens storsäljare bland byggnadsvårdare. Den första linoljesåpan köpte jag hos Gysinge byggnadsvård i Gysinge 1995. Den var holländsk, hette Scaldis zeep, den använde jag till att skura mitt obehandlade trägolv. Superduper. Linoljan tränger in utan att ytan känns inoljad. Och golvet blir rent. Numera förpackar Gysinge sin linoljesåpa i egen förpackning så varifrån den kommer kan man inte vara säker på.

Hur som helst, såpa "is the king"!
.
.

19 kommentarer:

  1. Åh! Tack för den förklaringen. Även jag har undrat över skillnaden mellan gul och grön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det märkligt att detta är en verklig skillnad mellan norr och söder här i landet. Traditioner är starka!

      Radera
    2. Var finns denna burk med såpa att köpa? har varit runt i olika butiker men ingen har den Den är så bra när man tvättar trasmattor finns det någon som vet.

      Radera
    3. Tydligen tillverkas Grumme såpa i gelform fortfarande. Se kommentar nedan.
      Ja, fast form är absolut bäst när man tvättar trasmattor för hand!

      Radera
  2. Googla igen: grumme såpa gel /eva

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Den heter idag Grumme GUL SÅPA i gelform. Finns hos de stora Dagligvarubutikerna. Tillverkare är Cederroth AB,
    MVH Cederroth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men den förpackningen ser helt annorlunda ut än den "nya" jag har bild på i mitt inlägg...

      Radera
  4. Hej! Jag vill såpskura min obehandlade (dock gamla) trätrappa. Rekommenderar du fast eller flytande linoljesåpa? Eller är det alltid smartast/mest ekonomiskt med fast? Mvh J

    SvaraRadera
  5. Man använder den såpa man vill.
    Jag tycker det är onödigt att köpa flytande såpa om annat alternativ ges. Varför släpa med sig såpa utblandad med vatten hem? Tungt, det blir fler hårdplastförpackningar som ska till återvinningen än om en fast produkt köps osv. Gäller inte bara såpa ;-.)

    SvaraRadera
  6. Pappas Specialare: Jag använder också såpa, och då späder jag det -- 1 kork såpa, 2 droppar diskmedel (för att få bort strävheten), 1/2 liter vatten i sprayflaska -- är bra till det mesta -> utom vaxade golv (tar bort vaxet). Tar bort nästan alla fläckar på kläderna - så länge de är färska - t.o.m ketchup (men då måste man, efter att ha gnuggat lite med pappas specialare, tvätta plagget som vanligt i tvätten). Tyvärr är tillverkarna/mellan händerna heltokiga - tänker inte betala över 20,- för en 1/2 liter flytande såpa => normal pris är 7-10 kr för 1,5 liter. Eller så köper man fast form och späder till 10%, då blir det ännu mycket billigare... /pappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips. Fast går omvägen och köper Grummes flytande såpa och häller upp den i nåt. Sen får den stå och "torka" tills den får lagom konsistens, typ Rensåpa som nämndes ovan. Såpa är absolut en produkt som känns betydligt mer naturlig än många andra produkter på marknaden. Vet du om den går bra att diska med? Använder den själv som hårschampo och tror inte det är farligt.

      Radera
  7. Vilken intressant text. Sitter just nu med min gamla mor som minns tillbaka och saknar den fasta såpan.
    Mvh Jörgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att texten från 2015 läses fortfarande. Tack för feedback!

      Radera
  8. Jag ser att ni undrar var Ren-Såpa tillverkades.
    För några år sedan hittade vi en trälåda med texten Ren-Såpa i en butik i Varberg. Naturligtvis köpte vi trälådan. När jag berättat historien nedan om såpan sjönk priset med 50 kronor!
    Mellan 1949 och 1952 bodde mina föräldrar och jag i Mobodarne i nuvarande Söderhamns kommun. Där fanns en man som kallades Röd-Lars, när han inte hörde det. ”Smeknamnet” kom sig av hårfärgen och Lars gillade inte att namnet fått ett färgtillägg.
    Lars tillverkade Ren-Såpa på sin gård och den packades i bitar som var ungefär som ett smörpaket. Paketen lades sedan i trälådor
    Det allra roligaste hos Lars var att han hade travhästar och levererade sin såpa med järnväg från Mobodarne station. Om jag hade tur och råkade vara hemma hos honom när han skulle göra leverans fick jag följa med till stationen. Transporten skedde med häst och vagn. Till stationen gjorde den tunga lasten att det inte gick så fort, men på hemfärden var det roligt! Då fick hästarna visa att de var travhästar och jag (5-7 år) tyckte det var väldigt roligt och spännande med den höga farten.
    Lars bodde i Nygården vid korsningen mellan väg 628 och väg 621. Såptillverkningen skedde i byggnaden som låg där byggnaden med svart tak nu ligger närmast väg 621. Sista gången jag var till Nygården för ca 20 år sedan var det nya ägare som tillverkade väldigt god ”Vitost”, färskost.
    Karta: https://www.hitta.se/kartan/pl/Mobodarne%20/2000654584!~61.28752,16.76491,16.352362225700535z/tr!i=BYV4Lcqa/search!i=2000654584!q=Mobodarne%20!t=single!st=plc!ai=2000654584!aic=61.28387:16.73152/tileLayer!l=1
    Med vänlig hälsning
    Ove

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var trevligt att höra om Lars i Nygården, Mobodarne med karta till och med. Jag minns 1/2 kg fast såpa i vaxat kartongpapper. Men Lars´ såpa en ren på omslaget?
      /Viola_T

      Radera
    2. Jag har alltid hört att det var Ren-Såpa. Med ren. Det ät mer än 70 år sedan, men jag känner mig säker.

      Radera
    3. Tack, bra att veta. /Viola_T

      Radera
  9. Jag vet inte hur mycket Röd Lars tillverkade. Det kanske fanns fler producenter?

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...