Ur Idun 1887
Till våra husmödrar
Att färska upp smör. Man brukar
först det härskna smöret med
kalkvatten, genomknådar och urtvättar det
derefter väl med rent, mjukt vatten
och slutligen med mjölk. Kalkvattnet
tillredes af 1 del släckt kalk, som
bestänkes med litet kallt vatten, så att
den smular sig, hvarefter man tillsätter
50 delar kallt vatten (allt efter vigt)
under ständig omröring. Blandningen
får stå under en qvarts timmas tid, så
att de grumliga delarne sätta sig på
bottnen; den vätska, som flyter ofvanpå,
är det omtalade kalkvattnet. Efter
denna behandling förlorar smöret det
mesta af sin härskna smak.
Yes, det kan vara bra att veta så här i rötmånadstider :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om härsket, smör, Idun, husmödrar, rötmånad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tyck till om du vill...