Morfar kollar regnmätaren Pluvius. Där på andra sidan gammvägen syns grannen Kalles lagård.
Det är 60-tal.
Det är 60-tal.
Mitt på gårdsplanen, som ju användes dagligen, fick aldrig gräset chans att växa högt. Där trivdes bland annat groblad och gatkamomill.
På lägdorna slogs det ordentligt även längs och i de handgrävda dikena med nästan lodräta kanter. Det gjordes mest för att förhindra sly att rota sig och dikena att becka igen. Åsså behövdes allt gräs till korna förstås.
Nu har det blivit tvärtom. Det är än tydligare ju fler fastigheter som styckas av och avsöndras från åkermark och skog. Åkermarken är näst intill värdelös men den ger ju EU-bidrag. Sly rotar sig snabbt, först i dikena. På villatomterna sköts gräsmattorna minutiöst. Vars och ens lilla paradis, sådant som bara var gångbart hos folk med betjäning en gång i tiden. Nu, när man har så många maskiner och apparater för att hålla naturen i trim, satsas allt mindre på marken utanför tomten. Gräsmattorna blir små öar i det vilda.
Åkgräsklippare, motorgräsklippare, trådtrimmer, klingtrimmer, slåtterbalk, elektrisk häcksax, motorsåg av olika storlek, röjsåg, betestugg, fyrhjuling med olika tillbehör. Så enkelt livet är???
På grund av all denna teknik har gräsklippare av handjagarmodell blivit på modet i vissa små kretsar - även lien lever men båda är på upphällningen trots att de är miljövänliga och bara kräver grötmotor, ingen bensin eller diesel, samt ger utövarna en viss motion.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om förändrade ideal, gräsmatta, villaträdgård, motordrivna hjälpmedel, gräsklippare, lie, slåttanna
Så sant......!
SvaraRaderaVad som förundrar mig är också, att man är "tvungen" att köpa en åkgräsklippare då det är så slitsamt att klippa med den gamla vanliga motorgräsklipparen......och sedan man skaffat åkgräsklipparen....ökar man de klippta ytan till det tredubbla!
Att lieslåtter är på utdöende beror på att allt färre kan hantera en lie?
/Ingemar
En intressant reflexion Ingemar! Totalt sett tar det således samma tid i anspråk att hålla marken i hävd. Haha, så det kan bli ;-)
SvaraRaderaJomen så är det med liehantering. Samt att det är svårt att få tag i nya bra liar och orv. Slyliarna med järnorv gör ingen mänska glad. Ingen tillverkning av lieblad eller träorv finns i vårt land numera. Kurser i lieslåtter ges dock av flera av länsstyrelserna. Gratis!
Och fy för allt oväsen som nymodigheterna ger ifrån sig! :-(
SvaraRaderaLikadan regnmätare fanns i mitt barndomshem. :-)
Vi kom just idag att diskutera hur det var på gårdsplanerna tidigare. Gräset kunde växa ganska långt men då satte man hästen att beta och så var den saken bra. Inte kor utan häst! Hästens avföring var kanske enklare att hantera?
SvaraRaderaIdag är det också vanligt med en sådan där liten självgående elektrisk manick som sköter klippandet av gräsmattan. Jag undra vad vår förfäder skulle ha sagt om de sett en sådan knoga på dagarna i ända?
Ja Anta, buller och bång men rätt bra hjälp ibland.
SvaraRaderaPJ - tiderna har förändrats rejält. Tack vare studier av fotografier märker man eftersom minnet är ofantligt kort. Robotar kommer inom alla områden. Kanske blir vi ompysslade av en sådan då vi blir gamla och hamnar på "hemmet", vem vet?