Forsbergs Takpannefabrik
Hjalmar
Forsberg startade 1955 i Mo tillverkning av cementtaktegel. Den här
metoden att göra taktegel av cement var då ganska ny och Hjalmar
Forsberg var nog den ende i Norrland när han började sin tillverkning.
Företaget växte mycket fort och som mest var ett 20-tal anställda i
företaget. När Forsberg uppnådde pensionsåldern 1980 sålde han
företaget. Den nya ägaren upphörde med tillverkningen redan efter ett år.Texten ovan är hämtad ur kompendiet "Inventering av gamla industri- och arbetsplatser inom Nordmalings kommun" ABF Arbetshistoriska rådet LO, Västerbotten. 1988/89.
Här ligger betongtakpannor från Forsbergs fabrik i Mo, lokalt tillverkade och transporterade två kilometer hit till platsen. Här är pannorna fuktiga av smältande snö och mörkare än då de är torra.
Betongpannor är jag inte speciellt förtjust i, men då det gäller de här lokalproducerade har de ett kulturhistoriskt värde och de som tillverkades i Mo var grå med en matt yta. En kulör som stämmer in i miljö och landskap.
Sigvard Grundström i Lögdeå tillverkade trädgårdsprydnader samt urnor gjutna i betong, omålade. En urna från då ser jag inte ofta men snacka om sköna former, räfflade bulliga, släta vida. Melonformade. Konformade. Moderna igen.
En kruka som denna moderna men med invikt kant minns jag mycket väl.
Ursnygg och helrätt idag också. Länkad bild.
..
Läs även andra bloggares åsikter om betongtakpannor, cemtenttakpannor, Mo takpannefabrik, lokaltillverkat, betongurnor, bevaransvärt
Som barn jobbade jag i byns tegelpannfabrik (i Anundsjö)....huruvida det var "betong" eller bara "cement" vet jag inte. Tungt hursomhelst! Barnarbete var ju inte uppfunnet då! Kunde man hjälpa till vår det bara att hugga i!
SvaraRaderaSäkert en nyttig erfarenhet även om det var tungt!
SvaraRaderaIdag säger man betongpannor, förr cementpannor. Betong består av cement, sand och vatten. Cementpannorna likaså.
Det kan inte ha varit en tegelpannefabrik som gjorde taktegel av lera - det mest ålderdomligaste sättet att göra taktäckning med små enheter. De vackraste takpannorna enligt mitt sätt att se det! Idag finns endast en industri kvar i landet som gör lertegel, det är Vittinge tegelbruk i Heby nära Uppsala. Därifrån ligger lertegel på morfars hus, inköpt omkring 1950.