Men här fanns andra byggnader, bland annat en hitflyttad träkyrka. Det som fångade mitt intresse var kyrkogården, eller snarare kyrktomten, omgiven av en stenmur. Den har av förklarliga skäl inga gravplatser men ändå kan man få en upplevelse av hur en kyrkogård kunde se ut långt tillbaka. Bilden här ovanför visar kyrktomten, en frodig äng, söder från kyrkan. Kalla den gärna ängspark.
Det är inte helt lätt att åstadkomma en blomsterrik äng efter att gräset varit klippt i årtionden med gräsklippare. Det känner jag till från morfars hus.
Interiören i Härjevads kyrka som flyttades till Fornbyn 1922.
För mig var det en aha-upplevelse att för några år sedan läsa
sockenstämmoprotokoll i samband med ett uppdrag i en kyrka i
mittsverige. Det krävdes arkivstudier för uppdraget. I ett av
protokollen från 1800-talet gav kyrkorådet sitt tillstånd till
dödgrävaren, som hade stor familj, att slå kyrkogården med lie mellan
gravstenarna och därefter ta vara på höet till sina kreatur. Landsortens
kyrkogårdar hade inte alls de släta gräsmattor man kan se idag, där var
ängar. Ja, inte bara där utan lite var stans,även på böndernas gårdstomter.
Fornbyn har en liten estrad och dansbana. De där små scenerna med tak som var så vanliga i stadsparkerna för inte så länge sedan. Där manskören sjöng på Valborsgmässoafton och sommarunderhållning kunde pågå. I min närmaste stad revs den vackra paviljongen för några få år sedan. Saknar att manskören inte har någonstans att sjunga in våren längre :-) Nu ska det vara inomhusarenor i mycket större format.
Med så här enkla bänkar - brädor på bockar - kan man skapa träffpunkter för människor. Folk drar folk, sommartid kan det kan göras så här enkelt och vackert, utan stora åthävor.
.
.
Besökte Jamtli Historieland i Östersund i veckan som var, fångades särskilt av mexitegel-villan och den pensionärslänga som byggts upp i 70-talsavdelningen. Det var fascinerande omfångsrikt det som gestaltats. Mina barn byggde pussel i gillestugan med dtatisterna. Ett tips till Norrlands - resan om du inte varit där redan förstås. /Hanna
SvaraRaderaJodå, norra Sveriges länsmuseer har något att ge den kulturhistoriskt intresserade. Jamtli satsar stort på barn vilket är utmärkt - designhistoria, rollspel, lekar. Åker jag till Östersund ska jag också besöka Mus-Olles museum i Ytterån igen. Hanna, Sverige är allt bra fantastiskt :-)
Radera