Ur Jordbruket i välfärdssamhället. 1945 - 2000. (Det svenska jordbrukets historia). Författare Iréne A. Flygare och Maths Isacson.
Kanske kan man göra en vacker målning även av en planerad och planterad monokulturskog med likåriga stammar. En skogsåker. Jag lyckades i alla fall inte ta vackra foton i den "skog" jag inte tänker återvända till.
Sveriges skogsavverkning ökade till rekordnivåer under 2021
och uppgick till knappt 97 miljoner skogskubikmeter enligt preliminär
statistik från Skogsstyrelsen. Med undantag från stormen Gudrun 2005 har
den svenska avverkningen aldrig varit större. Så det lär bli fler sådana här monokulturella "skogar", fler markberedda, plöjda skogsåkrar. Sverige är kanske inte så fantastiskt som påstås.
"När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor."
SKOGSLANDET - en granskning av Lisa Röstlund, 2022. Den boken ska jag läsa. Att diskutera den med övriga hemmansägare i byn vore intressant.
Tror att det blir en intressant upplevelse. Såg henne å TV. Om man kikar runt där vi bor så ser skogen helt annorlunda ut, med stora fält. Det har hänt mycket på 7 år. Nu blåser det från fel håll! 28 plusgrader och storm?! För en dryg vecka sedan var det frost på några platser här. Det är något fel på vädret.
SvaraRaderaVi behöver ta hand om vår skog!
Att läsa Lisa Röstlunds bok blir intressant. Förmodar att jag blir betraktad som miljömupp av några om jag instämmer i bokens beskrivning av verkligheten ;-) Det blir nog ofta så på små orter.
Radera