Gubben Pettson och katten Findus hämtar julgran. Tecknade av Sven Nordqvist.
"I det svenska kulturarvet har granen en undanskymd roll. Det kan verka konstigt med tanke på att så stor del av vårt land består av granskog, men till och med förra sekelskiftet var skogen mest intressant som betesmark och granen snarare ett problem som brändes ner emellanåt.
Under 1800-talet förändrades synen på skogen. En orsak var de nationalromantiska strömningarna, en annan det faktum att skogen började få ett faktiskt värde. Folkskolans lärobok från 1907 har till exempel en omslagsbild som föreställer en stuga vid en granskog, och barnen fick lära sig att hitta och namnge olika typer av träd. Vid den här tiden började granen också att knytas till en idévärld där den stod för någonting hotfullt och invaderande.
Traditionen med julgran förklaras ofta som en sentida import av en tysk julsed."
Källa: Ella Johansson, professor i etnologi vid Uppsala universitet
Lyssna till den granens susning
vid vars rot ditt bo är fästat.
Läsebok för folkskolan.
Klassisk ljusstake i form av gran avsedd för julgransljus.
En sådan finns kvar efter mormor och morfar. Den nyproduceras idag.
.
.
Oj, undrar om jag inte har den där läseboken någonstans här. Och alla böcker om Pettson och Findus har vi förstås. De flesta hade jag faktiskt köpt innan jag fick barn - eller ens tänkt mig att jag några skulle ha.
SvaraRaderaGranen präglar oss utan att vi förstår, åtminstone inte som barn. God fortsättningsgranjul!
SvaraRaderaI vår favoritbok "Nybyggares Dagliga Leverne" som berättar om en nybyggarfamilj här i Vilhelminas fjälldalar under 1830-talet så är granen enormt viktigt. Det var under en jättestor gran som dom byggde sin första stuga, det "ritt" dom bodde i sommaren då dom vandrade upp till sin nya inmutning, nybygget i Dåres (numer Dorris) och började röja land och bygga upp sitt hemman. Utan granen hade dom inte kunnat flytta dit rakt upp i vildmarken. :-)
SvaraRaderaDet vill jag tro att det var så. Den boken skulle nog vara intressant även för mej!
Radera