Här har 17 hemmansägare upplåtit mark till 40 vindkraftverk som uppförts på deras mark. Av dessa bor 5 utanför kommunen. Hur projektet gått till har jag till en del berättat om i tidigare bloggposter men mer finns att säga framöver.
Nu vill skogsbolaget SCA att samma vindkraftsbolag, Svevind AB, ska uppföra sex nya kraftverk i anslutning till denna bondskog på Gabrielsberget. De tilltänkta blir högre, de blir 200 meter höga.
Vindbolaget Kraftö ansöker om tillstånd att uppföra 19 vindkraftverk i anslutning till de befintliga 40, alldeles nedanför Gabrielsberget. Privata skogsägare har tagit initiativet till detta. Man får uppfattningen att boende rent allmänt i denna glesbygd vill ha fler vindkraftverk. Vad blir nästa steg i industriell exploateringen av landskapet? Här finns lite kvar av orörd natur att rädda eftersom så många hektar redan är exploaterade och påverkar ännu större område utanför området. Nog är det skillnad på stad och landsbygd då det gäller engagemang och allemansrätten att säga sin mening!
Många glesbygdsbor och glesbygdspolitiker ser arbetstillfällen som en av fördelarna med vindkraft. I verkligheten blir det till stor del fly in - fly out-arbetare som tar jobben samt några maskin- och lastbilsförare från trakten som krävs till anläggandet av vägar. Lokalbefolkningen drar kortaste strået.
Man kan ta del av billig el, njuta av frukterna av den miljövänliga el produceras och som kommer att produceras! Här fanns den ekonomiska föreningen, EWA1, där man kunde köpa andelar i ett av vindkraftverken. Den försvann då intresset av någon anledning var otillräckligt.
Jag läser så mycket jag kan om landsbygd, utbildning, arbetstillfällen, kulturutbud, fritidsverksamheter. Visst handlar människors förmåga om att ta del i demokratiska beslutsprocesser till en del om utbildningsnivå. Vet man inte att man kan eller hur det går till att överklaga gör man inte det, man finner sig i att bli "överkörd".
I december 2014 sade mark- och miljödomstolen nej till en planerad vindkraftpark på 15 verk utanför inloppet till Göteborg. Protesterna var massiva och projektet överklagades. Här uppe verkar majoriteten tycka att alla som protesterar gör fel. Kanske särskilt om det är av hänsyn till naturen man protesterar. På så vis blir det landsbygden som får de projekt storstadsborna vägrar. Så visst är det skillnad på människornas ageranden i stad och land. Ska vi tycka att det är "synd om" landsbygdsborna?
- Ja, de är offer för regionalpolitiken/strukturomvandlingen.
- Nej, "norrlänningarna" får skylla sig själva för att de inte "skriker högre".
Det finns politiker som vill ta bort möjligheten att överklaga, likaså hör och ser jag rätt många boende i kommunen som har samma åsikt. Att överklaga är att ställa till besvär och besvärlig ska man inte vara. Att vara foglig är idealet här. Så försåtligt, vill folk här verkligen ha diktatur? Tänka själv är besvärligt, lyda blint är enklare. Hur påverkar det den egna personligheten, själens djup, att gå emot sin egen vilja?
.
.
"Landmärken"...
SvaraRaderajojo.
Skriker "Söderlänningarna" högre?
SvaraRaderaHej i Jämtland! Det går inte att undgå att höga, rörliga konstruktioner är landmärken precis som skyskrapor i en småstad. Landmärken behöver inte innebära något positivt.
SvaraRaderaSörlänningarna är flera, bor inte lika glest, och får därmed tillsammans starkare stämma vid gemensam aktion.
Skamset konstaterar jag att filmen närmst är vacker på ett utomjordisk sätt! De stora vingar som sakta doppas i molnen, ljuset. Ja, ja,jag vet att det närmst är en hädelse att uttrycka positivitet om vkv och i alla andra sammanhang ogillar jag dessa apparater. Jag gillar din text!
SvaraRaderaDet är inte att häda att tycka att filmen är vacker. Den är himmelsk! Jag tror det går att njuta av vindkraftverk då man ser dem vid vissa tillfällen, i visst landskap och då man vet att man slipper bo intill dem för jämnan. Eller att man privat får ekonomisk vinning av dem ;-) När molnen står så lågt ser jag inte vindkraftverken från min fastighet. Men att önska konstant dis vore att häda - solen är ett måste för mänskligheten.
RaderaTack för kommentaren Eskild!
Din blogg är ett fynd! Jag glädjer mig till att börja absorbera dina välskrivna inlägg, har redan ströläst en mindre del översiktsmässigt. En tack till Anita Berglund för hänvisningen härtill!
RaderaTack Eskild!
RaderaEn blogg om en liten trakt. Om mina anor. Om ett stort exploateringsprojekt och allt där emellan. (Att ord har makt har jag insett ;-) )