30 juli 2019

Batterivall från kriget 1808-1809

Lämningar från det senaste kriget som svenskarna var inblandad i på egen mark finns inte långt härifrån, närmare bestämt på södra sidan av Öre älv. Där finns en uppskottad batterivall som skydd mot ett anfall från ryska armén. Hur intressant är inte det!

Detta är intressant hembygdskunskap tycker jag, så väl som mycket annat. Särskilt om man betänker hur detta påverkade de boende i socknen och säkerligen också anfäderna.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQyrG3CybjCd74ycqQdUnPj7FyewdWuAsmZcViTdT287TnA3gNh0nsa7h4a2rr60C0yLLNWXmk153wxLP_-w5UnjJqLJClgf-ZXvDfCx6gsjECATd6B6Arx9PJpOaBVYIXd6VP8g5fmuQ7/w1185-h889-no/
Klicka på bilden för förstoring.
"Här kan man se rester av de förskansningar som Jämtlands 1:a regemente anlade när den svensk-finska armén i juni 1809 tog ställning söder om Öre älv.

I utgrävningarna uppe på vallen fanns plats för falska kanoner. På heden bortom Långed, norr om älven, slog ryssarna läger.

Här låg svenskarna i spänd förväntan när general Kamenski, den ryske överbefälhavaren, på eftermiddagen den 17 augusti närmade sig Öre älv med sina utsvultna trupper och med främsta mål i sikte var att ta sig igenom den svenska hären, för att plundra i Ångermanland.

Då nåddes Kamenski av uppgifter om att svenska trupper landsattes i Ratan. Kamenski gjorde helt om marsch och gick norrut för att den 19 augusti besegra svenskarna vid Sävar, norr om Umeå.

Västerbottens Museum/Länsstyrelsen 1991"

2 kommentarer:

  1. Batterivall, jag hade ingen tanke på krig när jag läste detta. Så häpnadsväckande och intressant. Nu kan de tas för bara ett med miljön i övrigt.
    Man ser så mycket på nyheterna, där behövs mängder med batterivallar. Tom krigen var ärligare förr. Idag hjälper inga vallar i världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krig då och nu skiljer sig ofantligt mycket åt. Vallar hjälper inte numera. Så är det, faleartut!
      Svårt att förstå också att då fanns inte skogen ner mot älven utan sikten var friare mot andra sidan. Och det gällde att skrämmas och väsnas om man låg i underläge vad gäller manskap och stred man mot man. Falska kanoner. Skrik och skrän för att låta som en stor armé.
      Läser nu "Herodotos historia" om persernas krig mot grekerna. Då fanns inte eldhandvapen ens. Mäktig läsning tycker jag - och ännu mer annorlunda än idag.

      Radera

Tyck till om du vill...