Foto: Hjalmar Lundberg, Nordmaling. Förmodligen är det Alvar Asplund som syns i förgrunden.
"BR 6177Nordmaling snÖre-Lögdeå
På 1760-talet uppförde inspektor Jacob Schröder en större gård på hemmanet nr 4 i Öre. Jacob Schröder var inspektor vid Håknäs vattensåg. Då den 1760 i Öreforsen anlagda vattensågen hade svårigheter med driften förvärvade Schröder en del av Öresågens aktier av dess grundare direktören Bergvik och landsfiskalen Strinnholm. Sågen lades ner 1765.
I början av 1800-talet kom Schröder på obestånd pga trävaruaffärer och en av hans borgenärer Jacob Jakobsson i Öre förvärvade hans herrgårdsliknande byggnad.
På 1850-talet flyttade Jakobsson gården till Lögdeå där en ättling till Jakobsson, Alvar Asplund innehade den tills den revs på 1950-talet."
Arkivtexten har angett fel årtal för rivningen. "Gården såld till bränsle för tegelbruk i Gräsmyr, riven sommaren 1962" enigt pappas trovärdiga notering på ett tidningsurklipp. Huset låg vid Utåkersvägen som jag förstår det.
Bygdens pampigaste och äldsta mangårdsbyggnad, en karaktärsbyggnad från 1760-talet, blev slutligen bränsle för tegelbränning. Tjoho. Så sent som på 1960-talet, långt efter att Statens bränslekommission upphörde 1953, gick timmerhus till spillo för behovet av energi.
Här är ett exempel från Uppland hur det tänks om gamla hus där en inspektor Wahlberg lät bygga en "karaktärsbyggning" omkring 1750.
..
Här är ett exempel från Uppland hur det tänks om gamla hus där en inspektor Wahlberg lät bygga en "karaktärsbyggning" omkring 1750.
..
Det är lite felaktigheter i denna artikel fr 1953. Den här gården lät inspector Schröder lät uppföra i senare delen av 1700-talet i Öre by. Han dog dock 1778 och dödsboet hade stort underskott. Den största fordringsägaren, Jakob Jakobsson övertog gården och den flyttades senare till Lögdeå. Oklart exakt när men Schröder dog bevisligen 177 enlig dödbok/begravn bok i Nordmalings kyrkoregister. . Fastigheten där gården stod i Öre är mitt föräldrahem och jag hittade nyligen denna tidningsartikel med bild på huset. Huset revs 1965 och tanken var ett tag att den skulle bli hembygdsmuseum.
SvaraRaderaHur ser du på att kulturarv blir träkol? Finns det något värde förutom energivärde i ett fint gammalt timmerhus? Det är den frågan jag skulle önska diskuteras i bygden.
Radera