17 juni 2013

Ångermanländsk korsbyggnad med 12 knutar

I tidningsurklippet jag nyligen hittade visas en bild på en tolvknuta-byggnad. Korsbyggnader som planform har varit vanligt förekommande i Ångermanland, en ångermanländsk traditionell mangårdsbyggnad. Alltså även i mina hemtrakter. Men den här hör till de större med sina hela tolv knutar.
Den suddiga och rastrerade bilden visar en timmerbyggnad med dignitet och stolt uppsyn. Jag hittar en tidningsartikel (se nedan) där det står att Nordmalings hembygdsförening har planer på att köpa in den och flytta den till hembygdsområdet, ett område som finns centralt dära Vall´n, bakom den gamla prästgården som nu är församlingshem. Under min barndom firades midsommar på platsen med majstång och dragkamp.
 Klicka på bilden och läs artikeln i stort format.

Själv har jag inget minne av gården, jag vet inte ens var i grannbyn den stod, ditflyttad från Öre på 1840-talet. Undrar om någon öht minns...

Den ståtliga dubbelkorsbyggnaden ska ha varit uppförd i Öre av sockenbyggmästaren Per Larsson som även var byggmästare för Nordmalings klockstapel då den byggdes på 1790-talet, en klockstapel av bottnisk typ som finns kvar. Alla kyrkor med tillhörande klockstaplar byggda före 1940 är kulturskyddade. Jag läser att till detta bostadshus med dubbelkorsplan skulle hembygdsmuseets samlingar flyttas tänkte man sig.

Längst ner har pappa antecknat: "Gården såld till bränsle för tegelbruk i Gräsmyr, riven sommaren 1962."

Så vart det med det!
.
.

2 kommentarer:

  1. Gården byggdes på 1700-talet av Schröder som dog 1778. Dödsboet var utblottat varpå en av de större fordringsägarna, J Jakobsson övertog den. Huset flyttades till Lögdeå på 1800-talet och revs först 1965. Om den skulle ha varit kvar idag så skulle adressen ha varit Åkervägen 2 i Lögdeå, har jag fått uppgift om. Att jag vet allt detta beror på att denna gård var byggd på den fastighet som mina föräldrar köpte på 1940talet i Öre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utåkersvägen med ett högre nummer bör adressen ha varit. /Viola_T

      Radera

Tyck till om du vill...