19 augusti 2015

Resans mål

Så var jag då framme vid målet för denna tur - Albert Engströms ateljé (och stuga) i Grisslehamn. Som jag planerat i så många år.
Efter en relativt lång promenad i tallskog längs vattnet uppenbarar sig den lilla ateljén som jag sett så många gånger på bild.
 
Byggnaden, som är hitflyttad, är tvåfärgad för att utgöra ett sjömärke sägs det. Sevärd inredning var det också.
  
Visningen av detta enda rum var gedigen och välavvägd och tog si då där tre kvart. Skrönor berättades, fakta förtäljdes om livet som Albert Engström med sin familj levde här. Det går inte påstå att det var trångt i ateljén eftersom jag var ensam på visningen :-)

Äntligen har jag varit där, vädret var somrigt, caféet öppet och så även stugan där familjen Engström bodde. Här nere är så centralt, så nära mellan sevärdheterna kan jag konstatera.

Så körde jag ytterligare några mil norrut och slutade med middag vid havet i den ljumma sommarkvällen hos gamla kompisar jag inte träffat på länge. Vi kom bland annat att tala om landsbygdsboende, så annorlunda här än i norra Norrland. Närheten till större städer och kulturutbud påverkar vilka grupper av människor som flyttar ut från stan. Det handlar om gentrifiering av landsbygden. Eller som det kan uttryckas på finspråk: här kan de boende lättare utöva en urban interaktion som del i sin landsbygdspraktik. Precis vad Albert Engström gjorde.
.
.

5 kommentarer:

  1. Grisslehamn besökte jag för några år sedan men då var det grå, kylig vinter och inte alls så behagligt. Och det blev inget besök "hos Engströms". Tyvärr.
    Det kryllar av kulturhändelser och sevärdheter längre ner i landet. I vidsträckta Norrland är det lite glesare mellan dem. Men de finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varit i Grisslehamn förut men bara för att ta båten till Ekerö :-)
      Och visst finns det kulturutbud i "Norrland" men mestadels vid kusten och då i städerna. Det gör att människor som söker kultur främst bosätter sig i städerna - landsbygden avfolkas ytterligare. Det är ett stort problem att få hela "Norrland" att leva.

      Radera
  2. Hade gärna följt dig på denna resan! Sagt utan att tränga mig på :-) Vilket rum i en stuga med två färger ... och Norrland - Västerbotten har ju berättare bland annat, så kan jag tycka att Norrland i sig är ett kulturutbud ... norrheten ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har norra "Norrland" kulturutbud. "Finkultur" mest i städerna. Och "norrheten" är mer natur än kultur menar jag. De små kommunerna, som min hemkom., försöker locka till sig inflyttare med hjälp av naturen som finns näst intill obegränsad. Ibland är den orörd, ibland inte.
      Konserter, opera, teater, utställningar kan kanske dyka upp i små kommuner sommartid, annars är det residens- eller kuststäderna man måste åka till. Kringresande Riksteatern behövs men N-ling är för litet för en föreställning. Sen är frågan hur intresserade landsbygdsboende i t ex min hemby är av kulturutbud??? Jag har blivit "bortskämd" under min tid i huvudstan - jag hade sett annorlunda på saken om jag stannat kvar i byn. Absolut! Man formas av sin omgivning.

      Radera
    2. Så är det nog med norrheten ja.Livet som formas efter naturens förutsättningar. En formas av sin omgivning så sant. Tänk så vidsträckt kulturbegreppet är ...

      Radera

Tyck till om du vill...