Vad glad jag blir när jag ser att Britt och Börje reparerat sin uppkörningsbro. När jag passerade och såg det första gången var det kvällssol och mycket vackert ljus - men då var inte kameran med. Den här bilden blev plattare och mer utslätat tvådimensionell. Men jag lovar - det är riktigt fint gjort! Det ser omtänksamt ut, ja till och med kärleksfullt mot en gammal lagård.
Här har jag bara hört benämningen uppkörningsbro på denna uppfart till höskullen, den väg hästen drog upp höskrindan. I Ingmars trakt något längre söderut är benämningen "
lobrygga" vilket han så trevligt beskrivit.
Denna ladugård var den sista i byn vars spåntak doldes under svart trapetskorrugerad plåt. Det var 1990 om jag minns rätt.
Obs! Kolla in lekstugan som fortfarande står där gul och grann på gårdsplanen.
Nya portar på lada i grannbyn gör mig också glad. En av jordbrukets byggnader som mist sin funktion men som ändå underhålls. Tänk så lite som behövs för att göra mig väl till mods.
.
.
fåsbottenbroa heter de på ragundamål
SvaraRaderaUndrar just vad "fås" innebär?
Raderafås är namn på ladugården, fåse- fjöse Med vänlig hälsning ARON
RaderaDå fattar jag. Fjöse och fjässe har jag hört i Hälsingland. Tack Aron!
RaderaLobrôgga har jag också lärt mig att det heter. Oklart om det kommer från mammas Västerbotten, eller pappas Västernorrland.
SvaraRaderaNär jag var barn fanns det en skåpsäng, tarrsäng, våningssäng? uppe på vinden hos min mormor i Västerbotten. Vi kallade den alltid för "stannsäng", en helt okänd benämning för alla häromkring (gränslandet Västerbotten/Västernorrland). Vid en hantverkskurs träffade jag en kvinna från Anundsjö som även hon kallade den för "stannsäng" och då föll polletten ner hos mig. Mina förfäder utvandrade från Anundsjö på 1800-talet och benämningen har naturligtvis levt kvar genom generationerna. :)
Tack för intressant kommentar. Finemang att ordet lever kvar. Varken stannsäng eller tarrsäng har jag själv hört. Undrar vad det kan härledas från?
RaderaDet är härligt att man kan glädjas åt både det lilla och det stora i livet. Tänk så mycket lycka man hittar då.
SvaraRaderaHa en glädjerik helg!
Njuter sommarens goda - detsamma tillbaks till dej!
RaderaTänk så roligt att du får bli glad :-)
SvaraRaderaFjöset och låvebru på norska- ladugård och bron upp till logen. Det är härligt med ord och begrepp!
Härligt om dessa ord kan bevaras levande livet. Har besökt många museigårdar i sommar - och det är långt ifrån alltid guiderna kan vokabulären.
RaderaNy logbryggan och portar gjordes här i Ullånger ifjol.
SvaraRaderaI år gjordes nytt hässjevirke som användes vid hässjningen, 10 år sen sist...
Mvh Svedjebon
Finemang. Det är trevligt att uppleva levande landsbygd även som passerande.
RaderaHär lämnas det mesta höet var på lägdorna.