15 april 2009

Sommarminnen att bevara



Det här är en viktig del i min barndoms somrar. Moster, morbror och de tre kusinerna kom åkande i bil från Uppland. De skulle tillbringa ungefär en månad hos oss och mormor och morfar. Pappas semester gick åt till slåttanna och min familj fick god hjälp av svåger och svägerska. Vi barn hjälpte till att räfsa hö och sen att "lada in" höet från hässjorna. Det var roligt att få hoppa i höet, i hölage, för att trampa ihop det så än mer "rymtes". Svettig och dammig blev man. På kvällen brukade vi sen åka iväg i morbror Bertils bil till havet för att bada bland vågorna och köpa glass i kiosken. Ibland blev det även ytterligare en utflykt nånstans. Sen kunde det hända att vi barn tog med lakanen och kuddarna till hölaget för att övernatta där. Hö doftar gudomligt!

På fotot leker vi med pinntrillan målad i klarblått. Den har trähjul förstärkta med järnband. Kanske har morfar Manfred haft den i sin tur som liten. Inte vet jag men gammal är den nog. Kusin Lasse fick oftast det otacksamma nöjet att vara häst. Han är ende pojken i kusingänget. Maggan håller i tömmarna, Majan sitter bredvid och jag längst bak på "hölasset". Min lillasyster som var yngst, är inte med den här gången. En sådan barndom kan man leva länge på!

1 kommentar:

  1. Slåttdanna' med allt det innebär - att sitta och fika bland hässjen och sedan få åka i höskrindan efter hästen....det är mina minnen från barndomen. Glass - ja det smakade jag nog inte förrän jag var ungefär 10 år!! Havet? Ja det hade jag ingen aning om förrän jag läste om denna stora sjö i skolan...vad var man då...gick i femman kanske, men någon bild av hur stort det var det hade jag inte. Tänk vad olika livets erfarenheter kan vara....

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...