Jag måste berätta om en fantastisk smakupplevelse för ett par veckor sedan. Befann mig på Alsters herrgård och skulle passa på att fika. Kaffe förstås och något till. Tjejen bakom disken beskrev vad som fanns där bakom glaset. Morotskaka, Budapeststubbe, bla bla bla och Gunnerudskaka. Jaha, och vad innehåller den där sista kakan blev min fråga. Jo palsternacka, päron, kardmumma bland annat. Palsternacka, så spännande jämfört med morotskaka. "Jag tar en!"
Det var en värmländsk höjdare! Sedan har jag googlat och försökt hitta receptet och hittat det som ser ut att närmast stämma med min smakupplevelse.
Gunnerudskaka
2,5 dl riven palsternacka
2 dl rivet päron
3 ägg
3 dl (270 g) strösocker
1 1/2 dl solrosolja
1 msk Xante päronkonjak eller essens
3 dl (180 g) mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
- Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram smöret till toppingen så det hinner bli rumsvarmt.
- Skala och riv palsternacka och päron (krama ut saften ur päronen).
- Vispa ägg och socker riktigt poröst.
- Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt. Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
- Rör försiktigt ner oljan och päronkonjaken.
- Vänd sist i palsternacka och päron.
Lägg smörpapper i botten på en springform (innan du sätter fast kanterna, så fästs pappret i botten), smöra eventuellt kanterna. - Höll i smeten och grädda långt ner i ugnen i ca 55 minuter. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.
- Medan kakan är i ugnen gör du toppingen. Vispa samman alla ingredienser med en elvisp till en slät kräm.
- När kakan har svalnat, bred eller spritsa toppingen på kakan. Dekorera med zest från en citron.
* * *
Receptet kommer inte från en värmländsk site utan härifrån. Den där kakan har jag missat tidigare - undrar när den första Gunnerudskakan bakades, alltså hur gammalt receptet är? Jag odlar ju egna palsternackor så detta bör kunna bli en höstlig tradition att baka.
Vi skapade receptet på Alsters Herrgård till en bakverkstävling med ekologiska ingredienser.
SvaraRaderaTroligen 2013 sedan fick den plats i Café Värmlandsboken 2018
Då hade jag slutat på Herrgården.
Dock finns uppgifter på nätet om att den bakades redan på G Frödings tid men det är rent påhitt, vi använde namn från familjens medlemmar Fröding när vi gjorde ny matsedel eller bakade nytt i bageriet. Ibland som denna gången tog vi namnet där farmor Gustava bodde och troligen där Gustav minns när han fick höra på sagor av sina systrar i syrengrottan (säkert en berså) vi gjorde även syrengrottor (drottningsylt och lite Creme fraiche) och ett vanligt hallongrotterecept.
Ha de gott
Ni lyckades verkligen skapa en god dessertkaka! Jag öser idel lovord över den smakupplevelsen, tack! Fint att få veta mer om tillkomsten.
Radera