25 september 2021

Shop til you drop


I boken Tingens bruk och prägel som konsthistorikern Gregor Paulsson och hans son Nils skrev 1956, liksom i fortsättningen Konsten att bo från 1960, beskrivs tre olika konsumtions- och boendestilar. Även om deras tankar har 65 år på nacken nu och dagens sociologer förmodligen har mer att säga om saken, så tycker jag att kategoriseringen tål att dammas av och diskuteras. Om inte annat för sin egna självrannsakans skull. Eller för att skärskåda vilka influencers man låter sig påverkas av 2021. Vilken konsumtionsstil har eller uppmuntras du till av dem du följer idag?

Den ängsliga konsumenten – Drivs av rädslan för att avvika och vara annorlunda. Jämför sig med grannarna och vill passa in. Präglas av en vilja att höra till ett sammanhang och känna gemenskap, vilket skapar konformitet och likriktning.
Mål: To keep up with the Joneses.

Den ivriga konsumenten – Drivs av förändring och viljan att demonstrera sin sociala och intellektuella förflyttning, eller sin förbättrade ekonomi. Konsumtionen blir ett sätt att markera sin nya identitet genom att manifestera (den önskade) förflyttningen till en annan referensgrupp med hjälp av symboler och statusprodukter från olika socioekonomiska eller kulturella samhällsklasser.
Mål: To keep away from the Joneses.

Den autonoma konsumenten – har ”frigjort sig” och därmed slutat snegla på andra sociala grupper. Den autonoma konsumenten väljer självständigt efter sitt eget vetande och övervägande vad som är bäst för den enskilda individen.

 

Detta är den bild man får på näthinnan av en människotyp som älskar att shoppa - en kvinna som konsumerar kläder, accessoarer och bijouterier och som mer än gärna visar upp kassarna med varumärkena i tryck. Men det finns så många fler "shopaholics". Det skulle lika gärna kunna vara en medelålders man på bilden i kostym med teknikprylar i kassarna, en jägare med den rätta utrustningen i form av kläder och vapen med tillbehör, en friluftsälskande person som "måste ha" det allra senaste. Och det finns så många fler exempel. Vilken inredning du väljer visar vem du är! Det är vår ohejdade konsumtion som försämrar miljö/natur/jordklot.

Är du en Early adopter eller är du obekymrad om vad andra tycker om den livsstil du valt?

2 kommentarer:

  1. Man vill ju helst tro att man tänkt själv... Jag vill kunna säga att jag vuxit upp på soptippen och lärt mig återbruk. Långt innan det blev mainstream. Men så är jag i grunden en snobb också. Osäker och i jakt på ett dugande bland min omgivning. Ett ouppnåeligt mål, som bemöts med avund och utnyttjande i bästa fall. Sjukpensionerad på låg lön, blir det en prestation i sig. Vi är i korthet Egon, oavsett vad vi kallar oss själva. Förträffliga i våra egna rätta val. Redo med våra försvarstal. Exebitionister bland alla ettor och nollor. Snart borta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Man vill ju tro att man tänkt själv..." Så sant - men alla påverkas vi mer eller mindre av reklam, influencers och de ideologier som flyger i luften. Det viktiga torde vara att man själv kan analysera och förstå sina egna ställningstaganden. Det har alltid varit så att vi påverkas av människor i omgivningen och så kommer det alltfort att förbli så länge människor lever på Jorden.

      Radera

Tyck till om du vill...