23 april 2017

Centralt läge

Det här är en av de mest fascinerande västerländska platserna jag känner till. Här möts århundraden av människors vilja att manifestera sig. Byggnaderna vänder huvudfasaderna mot olika väderstreck.

 • den medeltida kyrkan Santa Maria al Aracoeli i mitten
 • närmast i bild Palazzo Nuovo, en del av Kapitolinska museerna
 • det vita storvulna monumentet längst bort är Vittorio Emanuele monumentet från 1911.
Allt finns på Capitolium, den minsta av Roms sju kullar. Själva platsen är formgiven av Michelangelo Buonaroti som också ritat palatsfasaden och den breda stentrappan upp på Capitolium, La Cordonata.


På Kapitolieplatsens mitt tronar en antik bronsstaty av kejsar Marcus Aurelius till häst. Marcus Aurelius var kejsare i Romarriket åren 161-180 e Kr. Det vi ser här är en relativt ny kopia, originalet finns i museet och detta är den enda bevarade antika ryttarstatyn.

Capitolium är en kulturell höjdpunkt.
.
.

5 kommentarer:

 1. Visst får jag vara LITE avundsjuk? ;) Rom, ett av mina önskeresmål! Ja, förresten hela Italien. Jag drömmer om att IRL se Palladios undersköna villor, vackra David, all underbar arkitektur och alla skatter. De flesta av mina största "idoler" är italienare; Leonardo da Vinci, Palladio, Michelangelo, m.fl. Vilka begåvningar! Fantastiskt att så många av dessa supergenier levde ungefär samtidigt. Och i samma land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fantastiskt är ordet. Själv är jag liite avundsjuk på alla italienare som får växa upp i ett land med så gammal och framstående kultur. Som man även är stolt över.

   Radera
  2. Precis, och jag brukar tänka som så, att de som har turen att växa upp/bo/leva i vackra, kulturella miljöer borde påverkas till att bara tänka vackra tankar. ;) Tyvärr fungerar det ju inte så.
   Hur man t.ex. kan förstöra oersättliga kulturföremål är för mig fullständigt obegripligt. Varför kan inte blixten slå ner i världens alla galningar?

   Radera
 2. Roms kultur och historia tröttnar man aldrig på - det är en stad som man vill återkomma till. Åter och åter igen. Ja, till och med så pass att jag ville gå uppför den långa trappan till Capitolium för att gifta mig. ;) Och det gjorde vi för drygt 25 år sedan..

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ständigt på väg till Rom - så sant Anita. En borgerlig vigsel på Capitolium måste vara ett minne för livet! Och anledning att återvända för att fira årsdagar :-)
   Allt gott tillbaks till dig!

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)