16 juli 2019

Fin modern arkitektur

Skogsbyn i Jädraås, vars första hus stod klara 1952, hör till de mer ur arkitektonisk synvinkel värdefulla exemplen på arbetarbebyggelse från 1900-talets mitt. Skogsbyn ritades av arkitekten Ralph Erskine. Erskine skapade spännande miljöer genom byggnadernas asymmetrier, motsatser, färgval och materialsammansättningar.

De 18 arbetarbostäderna var avsedda för skogsarbetare vid Jädraås bruk.

Jag säger bara - kolla stupröret! Hur lekfullt som helst med den svaga knäcken långt ner på fasaden. Vad är det som säger att stuprör måste ha böjar högt upp???

När järnbruket lades ner 1942 tog skogsbruket över som huvudnäring i Jädraås. Därav kom de till, de fina arbetarbostäderna avsedda för skogshuggare.
.
.

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag har alltid undrat om de bostäderna är praktiska inomhus? En sen höstkväll kanske år 1975, gick jag ensam från den skogsforsknings station som fanns i närheten av byn till förläggningen i Herrgården. Jag är inte mörkrädd, men hade glömt det är mycket mörkt på landet. Jag gick rakt på förstugubrons stolpe när jag släckt lamporna och såg faktiskt stjärnor en stund. Jag är uppvuxen i skogen och följde en ljusstig, det är sandig mo ner till bilvägen. Det började snöa och de första husen är dessa snea fönster med ljus i som jag inte lagt märke till dagtid. Jag blev mycket häpen och fick reda på att de var ritade av en arkitekt som jag trodde var finsk. Professorn rättade mig när hela institionen gjorde utflykt och jag sa att det var synd att vi missade personalbostäderna. För de såg verkligen olika ut mot vad jag hade sett i Alanäs och Nedre Lillviken där nuvarande SCA-bolaget byggt hus till skogshuggarna. Tant Barbro

  SvaraRadera
 2. Roligt med Erskine-husen!
  Även i Tallsjö, Västerbotten, finns sex stycken skogsarbetarhus uppförda efter Erskine. Tre av dem är på två våningar, och med förskjuten nock. Tre rum o kök, lång kattvind, samt full källare. Skorsten och trapp centrerade. Uteförråd integrerat inunder halva tak-utskjutet.. Ja, man får kolla två gånger för att bli klok på husen! Byggda i mitten av 50-talet. / Erik N.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tackar för info! Måste självklart besökas. Hoppas de är i gott skick.

   Radera

Tyck till om du vill...