20 juli 2021

Hoppfullt

Serietecknaren Mats Jonssons sommarprat i P1 som jag lyssnade på först idag gjorde mig uppsluppen. Det finns hopp för avfolkningsbygder i norra delen av landet. Han bodde vid Mariatorget (precis sm jag själv en gång i tiden) och har nu flyttat norrut. Musikvalen var passande och jag uppskattade dem trots att jag inte är 70-talist som Jonsson själv.

 Sommar i P1 med Mats Jonsson finns att efterlyssna på.

Detta får bli min Norrlandsillustration - en Konsumkasse av juteväv 30 x 35 cm. Tänk så liten, så få varor man köpte 1958, för här i kommunen hade många fortfarande lantbruk med egen mjölk, egen potatis och husbehovsgrönsaker, eget kött. Varje by en lanthandel - idag finns Konsum kvar enbart i kommuncentrat Nordmaling. Och en ICA Supermarket.

Träindustrisamhället Bollstabruk i Kramfors kommun, som Mats Jonsson berättar om, fick ungefär samma utveckling som Rundvik i denna kommun. Men kanske finns framtiden där..

2 kommentarer:

 1. Tänk, det var den tiden j det var återbäring , jag minns när jag var liten; vi satt och sorteradechrknae
  och pengarna vi fick tillbaka gick till något ”extra ”.
  Jag vet ju att det fanns ändå till slutet av 50talet, men upphörde sedan.
  Det var ju väldigt bökigt, men samtidigt rätt kul, för oss barn i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du menar sorterade och räknade summan på kvitton så fanns det sättet att ge återbäring minst två decennier ytterligare (https://norrbottensmuseum.se/bildarkiv-foeremaalssamlingar/ur-samlingarna/kvittosamlare.aspx)
   Det gällde att "hålla tungan rätt i mun" vid summering :-)

   Radera

Tyck till om du vill...