30 oktober 2023

Bilgarage vid 1900-talets mitt

Detta är utrotningshotade byggnader i vår närmiljö. Bilgaragen från den tid då ett hushåll ägde en personbil. Idag överges de mer och mer, dubbelgarage eller större med fjärrstyrda portar blir allt vanligare. Det här är byggnader som numera står och förfaller och om garagen inte rivs blir de kanske förråd.

Idag är enbostadshus och garage sammanlänkade i de nya modulhus som uppförs. Precis som på 50-talet då de nya friliggande bostadshusen byggdes med ett garage i källarvåningen, ett garage som kunde vara rätt svårt att ta sig i och ur vid halka då nerfarten var brant.

De här små, fristående husen är en byggnadstyp som, trots att de är en kort del av vår historia, är värd att minnas.


Garage med läktad masonite på väggar och slät masoniteport. Vigo lät bygga det, nu övergivet.

Om garagen byggdes med sadeltak placerades porten på gaveln för att slippa takras och svårighet att komma in och ut genom snövallen. Med pulpettak placerades porten på den högsta fasaden av samma orsak.


Garage med pulpettak och liggande brädklädda väggar.
Här är ett garage med Masoniteväggar och ett svagt välvt tak. Elegant.


Bilarnas antal har blivit ett gissel för mänskligheten. Bilismen behöver minska vare sig fordonen drivs med el eller fossila bränslen. 

De enda nya byggnader som uppförts i byn de senaste två-tre decennierna är stora garage och verkstäder. Ladugårdar rivs, ni vet de där stora ekonomibyggnaderna på landsbygden som rymde kossor samt flera andra funktioner, och därmed förvanskas den traditionella gårdsbildningen. Ett garage, om än stort, väger på intet sätt upp en stor ladugård.

2 kommentarer:

  1. Trodde först att du varit i mina hemtrakter i södra Dalarna och fotograferat! PRECIS så ser de ut, de få enbilsgarage som finns kvar här och där. Ofta kvar, på andra sidan vägen, även om bostadshuset försvunnit. Dags kanske för en bevarande-drive, på samma sätt som för ängsladorna för många år sedan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola svarar:
      Även de där bilgaragen hör till en förgången tid. Och allt kan inte bevaras men hur ska de som bör sparas väljas ut. Som agrarintresserad är jag mer förtjust i lador i landskapet men alla de där byggnaderna har sin tjusning!!! kanske är det bara vi husnördar som inser det :-)
      (Tjafs med svarsfunktionen på blogger.)

      Radera

Tyck till om du vill...