25 september 2024

Björkved

Av björkraden som fälldes blev det mycket ved. Björkved är guld värt då man värmer upp huset med vedeldning.
Behovet av att ta minuter finns då man har så mycket björk att kapa med kapverket och sen ska kubbarna klyva med yxa till lagom grova vedträn.

Arbete pågår. En rund vedkast är på gång att skapas men den övriga veden ladades så småningom in i vedboden. Sågspån blev det mycket av.


Runda vedtraven klar. (Men varför plast på toppen?)

Ser ni potatislandet där i bakgrunden. Så stora pärlann var det länge sedan jag såg hos privatpersoner, hos yrkesmässiga potatisodlare är de dock mycket större.

2 kommentarer:

  1. Vedeldning blev aldrig invant hos mig. Tankbilen kom på beställning, och fyllde upp cisternen, de gånger inte oljetankers gick på grund.. Sedan skulle det vara el en period, innan vi satte oss i lägenhet. Nu skall vi batterilöst hanka oss fram på el igen, sedan pannor tjänat ut och gengas blivit för krångligt smutsigt.
    Däremot växte knölfödan upp på potatis! Vår källare var inte för varm för att vara användbar. Där placerades inga oönskade barn i sunkiga soffor på fuktsvällda klickgolv. Källaren fick vara källare. Där skickades inte ut värme rätt ner i marken.
    Potatislandet drogs upp med gubbdragen plog, radad av personen som kom efter. Pärbuten lånades runt i kvarteret. Liksom det senare brukade komma en långväga jordfräs för en billig hyra. Tror ingen pratade om sjukdom i jorden? Allt delades!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livet på landet innebar länge vedeldning här. Jag förmodar att du är född ett senare decennium än jag är. När oljan blev vanlig installerade vissa tank i källaren. Här i huset installerades elelement vid renovering men det var endast tillskottsvärme vid stark kyla eller längre bortavaro. När mamma dog blev pappa bekväm av sig, och det var väl förtjänt, och då användes mestadels elvärme.
      Vår källare med lucka köksgolvet var perfekt för knölarna fram till nya skulle ner i jorden den 6 juni.

      (Fanns verkligen klickgolv när du var barn???)
      /Viola_T

      Radera

Tyck till om du vill...