15 juni 2012

Kulturarv

Idag åkte jag iväg till ett byggmöte i ett pågående uppdrag i mellansverige. Det är ett lagskyddat fornminne, en ruin som restaureras. Murarna är skickliga, stämningen god. Fogbruket utprovat med kalk, sand med rätt gradering i ballast, bruksproportioner som ger rätt styvhet och lagom fett bruk.
Det är inte ruinen på bilden som visar Sankta Karins kyrkoruin i Visby. Ett världsarv som jag arbetat med tidigare. (Jag kan lova att det är mäktigt att gå på ställning på korgaveln som försvinner upp ur bilden.)

Hur som, när jag och antikvarien närmade oss platsen möttes vi av en grupp på 8-10 barn som kom gående med sina förskollärare. De hade besökt ruinen och hembygdsgården strax intill fick vi veta. Och ni ska veta att det är en väldigt liten ort det handlar om, långt från allfarvägen. Gissa om jag blev glad då jag insåg att man ville ge barnen en del av deras historia, göra dem stolta över sin bakgrund och bygd.

Och så tänker jag på vad barnen i min hemby ska kunna göras stolta över, få självkänsla och en identitet av, präglas av. Ruttnande byggnader, hopfallna lagårdar, sly... inskolning i det norrländska. Väldigt lite av bevarat kulturarv.

Dagen som idag var har varit bra för min del.
.
.

2 kommentarer:

  1. Här får de lära sig vara stolta över MOTORVÄGEN. Och kanske en och annan hällristning.

    SvaraRadera
  2. Här ligger nog Botniabanan högt i topp för barnen att lära sig vara stolt över. Ett sätt att få liv i bygden sågs det. Man är stolt över att staten satsar pengar på Norrland och järnväg är verkligen ett bra och miljövänligt ressätt. När man kan resa hela vägen till huvudstan blir det än mer intressant.

    http://morfarshus.blogspot.se/2010/05/praglad-av-ett-landskap.html

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...