25 juli 2014

Värme

Tja, ganska varmt är det. Till och med hett där ute. Vid 14-tiden idag var det 32 grader celsius ute och det ökade till över 33 grader. Men inne hölls det vid 21 trots avsaknad av kylsystem och bara vanlig självdragsventilation.

Alla termometrar på fotona nedan sitter på norrsidan av huset utan direkt solstrålning eller uppvärmd panel intill givaren.
Gamla timmerhus ska man inte förakta. Väggarna isolerar både mot kyla och värme. Samtliga ventiler är helt öppna. Med hjälp av rullgardiner och öppna eller stängda fönster kommer vi långt i komfort. Här öppnas inga dörrar eller fönster mot solvärmen och vi ser till att ordna självdrag genom huset. Nu stänger vi värmen ute, på vintern tvärt om. Att sova här under de tropiska nätterna som pågår är hur lätt som helst.
Den gamla termometern på övervåningen har stor och tydlig blå vätskestråle. Den gillar jag skarpt.
.
.

4 kommentarer:

 1. Jag bor också i ett timmerhus - det är skönt nu. Fast min sovsmatt är en f.d. kallgarderob, så under snedtaket som vetter mot väster blir det varmt, och jag får komma ihåg att vädra.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har väl inte plåttak dessutom :-)
   Jag är superglad att det är så pass lätt att hålla mycket svalare inne än ute en sådan här period... Fantastiska semesterveckor.

   Radera
 2. Hej! Jag visste inte att timmerhus fungerar så, och har bara bott i ett timmerhus i 2 år, men tidigare i livet har jag haft så svårt att sova när det har varit varmt ute, för det blir minst lika varmt inne då. Men i somras när jag bodde i mitt timmerhus hade jag inga som helst problem att sova på nätterna för det var svalt och skönt inne trots värmeböljan. Och nu på vintern så isolerar det bra, trots att jag inte har någon isolering i väggarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin, gamla timmerhus ska man verkligen inte förakta. Så bra att fler inser det. Jag är mycket förtjust i timmerbyggnader, inte minst mitt eget :-) De är mycket bra på många sätt!!!

   Radera

Tyck till om du vill...