19 juli 2016

Kalaspuffar

Det dyker upp en hel del saker fortfarande. Obetydliga tingestar. Saker som antagligen sparats för att de är små och lätta att stoppa undan och glömmas. Annars var min mor bra på att slänga övergivna saker.
En diligens i hårdplast med texten Cobb & Co på sidan. Ja, hela familjen var tedrickare. Te förknippar jag med trevliga hemmakvällar med familjen.
Och flygplanen av olika modell som fanns i paketen med Kellogg´s paket med Kalaspuffar, ni minns... Här en Vickers Viscount.
Jo, här samlades en del. Honungssötade Kalaspuffar gick det åt på morgonen innan det var dags att gå eller cykla till skolan. Men begiven på flygplansmodeller blev jag aldrig. Inte heller var flygvärdinna mitt drömyrke som bland en del andra småflickor. Ett serviceyrke attraherade inte alls den unga jänta som var jag. Kalaspuffar kom till Sverige 1956 och tack vare de här samlarsakerna såldes säkerligen oerhört mycket mer än vad som skulle ha gjorts utan plastprylar. Mitt specialarbete, det självständiga arbete som skulle genomföras under gymnasiets sista termin, handlade just om reklam och dess makt.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .
.

7 kommentarer:

  1. I mitt barndomshem åts det också Kalaspuffar! Min pappa tyckte faktiskt bättre om dem än vad jag gjorde. Jag tyckte de var för söta.
    Jag har en röd diligens exakt likadan som din gula, en av många plastpryttlar från flingpaketen. Roliga minnen!
    På länken nedan kan du se mina sparade plastfordon från puffarna.
    http://pysselochpinaler.blogspot.se/2010/10/kast-med-pinaler.html#comment-form

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samlare har aldrig tråkigt eller hur det nu uttrycks ;-)

      Radera
    2. Stämmer precis! sa Bill. Just det! sa Bull. ;)

      Radera
  2. Sommaren 1956 bodde jag hos farmor och farfar. Då fick jag kalaspuffar. Annars var det bitar av hårt bröd som gällde i långmjölken.

    SvaraRadera
  3. Jo, det var även mat hemmavid - "bryta" kallade vi det. Hårt tunnbröd bröt vi ner i långfil eller vanlig mjölk.

    SvaraRadera
  4. Helena, då var ni tidiga med Kalaspuffar. Enligt deras hemsida kom Kalaspuffar ut på svenska marknaden just 1956. Vilket trevligt minne att hänga upp tidslinjen på!

    SvaraRadera
  5. Kalaspuffar kom till Sverige redan 1955, och inte 1956 som det står, felaktigt, på Kalaspuffars hemsida och på de moderna paketen.

    Den gula diligensen på den översta av bilderna följde med i Kellogg's Frost Flingor under åren 1965-1966, och hade inget med temärket att göra.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...