10 december 2010

Doris

Har ni läst om Doris?
Jag skulle inte ha något emot att vara bara lite som hon. Tant på ett manhaftigt sätt. Hon säger så mycket klokt. Och har ett sådant personligt kök, ett sådant tilltalande levnadssätt.
Läs sidorna 28-30 i  Din skog  från Svenska Cellulosa Aktiebolaget. Jag har ju tidigare beskrivit min önskan om att bli/vara den gamla sortens tant.
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , ,

12 kommentarer:

 1. Vilken härlig artikel om Doris! Det var så skoj, för jag läste idag i tidningen om att det getts ut en bok om tanter :) Kvinnor och kakor längs Kyro älv heter den av Maria Öståker. Hon tar fram just detta med tanter. Dagens 70-90-åringar som bara är sådär rejält tant som man kan vara. De lever som de alltid gjort. Är förnöjsamma i det enkla och har aldrig bantat! Helt härligt! Tantenergi i all sin stillsamhet är underbart!

  SvaraRadera
 2. Jaa, då tycker vi likadant, Tuvull! Så bra du formulerar det: "tantenergi i all sin stillsamhet är underbart".

  SvaraRadera
 3. Och Tuvull, då jag läser om boken "Kvinnor och kakor längs Kyro älv" på nätet förstår jag att det inte bara handlar om kakrecept som jag trodde först. Nej den handlar visst om livet! Och finns på Adlibris...

  SvaraRadera
 4. Ojojoj, Doris, Doris! Tänk att hon är still-going-strong. Jag var ingift i släkten i många år (Doris är kusin eller tremänning till min salig fd svärmor). En gång har jag varit hem till henne och då var hon i full färd med att handgräva diken på infarten till gården. Pinnmo och grustätt - hon fick nog slita med det med.

  Varje sommar anordnas midnattsmässa i det lilla kapellet i byn Öfvra kapell, en mäktig upplevelse. Doris har fungerat som vaktmästare och tillsynsman för kapellet och kan dess långa historia utantill. Där jag har för mig salig fd svärmor också gick i skola tillsammans med Doris.

  Jaa du, vilka minnen som ploppar upp tack vare ditt inlägg Viola! Trevliga och märkliga som jag inte har tänkt på på länge. Tack!

  SvaraRadera
 5. Nämen Anki, vilket sammanträffande. Handgräva diken - vilken tanta. Sådan VILL jag absolut bli!

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det en trevlig artikel om Doris! Hon är ju omskriven både här och var numera. En fantastisk dame!

  Doris är en avlägsen släkting till mig. Hennes far Salomon B. har jag nyss skrivit om i min blogg och även ett kort av honom finns där.

  Önskar dig en riktigt fin julhelg med mycket lutfisk!

  SvaraRadera
 7. Men va, har du också släktband till Doris. Måste läsa detta! Ha en fin julhelg själv!!!

  SvaraRadera
 8. Doris och mina anor går ihop i mitten av 1800-talet - min ffff var bror med hennes fff.
  Jag har träffat Doris vid ett par tillfällen och hon kan verkligen berätta om gamla tider. Thord Åhman har gjort en film om henne för några år sedan. En bra film som har visats ganska mycket i Ångermanland.

  SvaraRadera
 9. Hej Anita!
  Jag hade ingen aning om att Doris är en filmkändis. Den filmen skulle jag allt bra gärna vilja se nångång...

  SvaraRadera
 10. Hej igen Viola! Filmen heter "Kvinnan i skogen" av Thord Åhman. Den visas då och då i lokala sammanhang, så håll ögonen öppna - den kanske dyker upp på din hemort! Thord Åhman brukar ofta inviteras tillsamans med filmen. Han berättar om filmen och spelar dessutom dragspel och sjunger.

  SvaraRadera
 11. Tack för uppgiften, Anita! Upptäcker att jag missade en visning nu i höst. Håller korpgluggarna öppna.

  SvaraRadera
 12. Så roligt att du skrivit så trevligt om Doris och länkat till tidningen. Doris är min mammas tremänning :-)

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)