27 december 2010

Julens kött

Det torkade kalvköttet som jag skrivit om tidigare blev gott. Så härligt salt och grått utåt kanterna. Men det hade kunnat få vara något torrare, så där så det delvis faller sönder i mindre bitar längs kanterna då det skärs upp. En timme till i 50-gradig ugn hade inte skadat.


När det kallnat efter ugnstorkningen griljerade jag det som var brukligt hos oss. Nämligen med vanlig senapsgriljering som man använder till julskinkor:

0,5 msk senap
0,5 msk socker
1 ägg
2 msk stötta skorpor
De tannorlunda är möjligtvis att här i huset brukar vi blanda allt på en gång, även skorpmjölet som inte strös på efteråt. Sen skjuts in i ugnen för att få färg.

Till det här köttet hör den limpa som syns skivad bak i brödkorgen. Den bakar jag varje jul efter recpetet som mamma klistrat in i Hemmets kokbok från 1943.

Mor Ragnhilds goda limpor:

1 l mjölk, 50 g jäst, 0,5 kg mörk farin, 2 kg rågsikt. Degen görs på kvällen innan. Jästen rörs ut i litet av den kalla mjölken, resten av den tillsätes jämte farinsockret och mjölet. Degen arbetas blank och smidig och får stå att jäsa över natten. Arbeta sedan ut degen till runda eller avlånga limpor, ställ dem att jäsa och grädda i ungefär 1 timme i 175 graders ugnsvärme.

Det här är de absolut viktigaste julsmakerna för mej. Sen kommer lutfisk.

Om torkat kalvkött 1
Om torkat kalvkött 2
.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hejsan, trevligt att få besök!

Alla ni knapptryckare som hittat min blogg och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer... ja, allas åsikter!

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...