6 december 2010

1970-talet här

I farstun på bottenvåningen är det utpräglat 70-tal liksom i köket. Tapet med linnetrådar. Den gör sig absolut på bild men jag är inte förtjust i den. Den kom till då barndom övergick i ungdom. Den ska bort tänker jag mig. Okej, jag vet att det är ett kulturlager som jag ratar för att ta fram något som idag inte finns kvar. Ett restaureringsideologiskt dilemma...

Vippströmbrytaren i form av en trappomkopplare är kvar sen 1950. Spårskruvar. Wow! Ni vet väl om att de inte finns att köpa som nyvara längre... åtminstone är det en del hinder att forcera först. Här på strömbrytaren passar det inte alls med stjärnskruvar.

Vitmålade smala dörrfoder av trä (inte plast) och fodren är gerade i hörnen vilket försvann vid den här tiden. Det tog för lång tid att få till i massproducerade hus och lägenheter men inte här inte, här byggde pappa. Men smalt och pjåkigt tycker jag allt att det är.

Dörren är från tiden och grönmålad. En slät dörr med luft inuti, inte de spegeldörrar som fanns 1913 och som vid ombyggnaden av bottenvåningen strax före 1950 försågs med masoniteskiva. Jorå, de finns kvar på annan plats och meningen är att de framöver ska på plats. Åh så mycket roligare det vore att blogga resultatet av tankarna - men det lär dröja...

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

 1. Inser att jag är helt miljöskadad när jag faktiskt inte vet hur de icke-gerade fodren ser ut! Möts hörnet i 90 grader istället för 45, som det gör vid en gerning?

  SvaraRadera
 2. Jomen haha, du verkar ha sluppit kontakten med dagens byggande. Skönt för dej!
  Sen 70-talet låter man det horisontella fodret gå ut över de vertikala fodren och rå litelitegrann över dem, vara litelite längre alltså. Det går snabbare att bygga så, kräver mindre passning, blir billigare. Rationellt byggeri som används åtminstone i massproducerade lägenheter och enfamiljshus.

  SvaraRadera
 3. Hei! Takk for titten inne på bloggen min :) Ser vi har samme favorittbok: "Walden" <3

  SvaraRadera
 4. Hej du, vilken härlig radio du visar lite tidigare. Såna såg jag ju när jag var liten. Ha en riktigt fin dag/Gela

  SvaraRadera
 5. Såklart det ska vara spårskruv. Men skulle de inte kunna gå att få tag på nytillverkade menar du? Vi har hittat även om vi fått leta lite först.

  Ha det gott i vinteryran!

  ps/Rolig och fin adventsljusstake

  SvaraRadera
 6. Det var några år sedan jag köpte spårskruv. Här finns ju eftersom pappas gamla lager kvar!

  Men den gången i början av 2000-talet, stegade jag in på en yrkesbutik och frågade efter språskruv. De hade inget i lager utan beställde hem kinesisk skruv. Så jag fick för mej att det är svårt att köpa idag, de är på upphällningen, eftersom skruvdragare börjar härska på byggplatser och i hemmen och då gäller stjärnskruv.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...