27 mars 2014

Någon gång ska vi dö

Någon gång ska vi dö
du och jag
Alla människor ska dö
och alla djur
och alla träd ska dö
och blommorna på marken
men
inte allihop på samma gång
utan då och då
så att det knappast märks

ur Gröngölingen är på väg. Dikter för barn och andra av Barbro Lindgren.

Jag läser rätt mycket lyrik. Tycker om att ta fram en bok ur hyllan då jag passerar och bara slå upp en sida för att läsa. Att jag älskade dikter kom tydligen fram rätt snart på mitt första jobb som anställd. Ganska snart fick jag en diktbok som gåva i samband med en jullunch för oss två anställda och de fem cheferna/delägarna. Det var Barbro Lindgrens Gröngölingen är på väg. Dikter för barn och andra. Den kom ut 1974 och när jag nu kollar är det första upplagan och andra tryckningen. Jag blev kvar på arkitektkontoret i tio år för jag trivdes bra :-)

Diktboken är bra. Den återvänder jag till titt som tätt.

"Nu föds ett barn", "Jag ligger på en äng", "Tänk alla millioner år", "Den här spiken", "Jag är som jag är" är bara några titlar ur diktsamlingen. Så roligt att Barbro Lindgren fick årets Alma-pris till minne av Astrid Lindgren.

Några år senare fick jag på min födelsedag antologin Svensk dikt. Från trollformler till Lars Norén av arbetskamraterna som i samma veva menade att jag skulle byta ut Svensk Byggnorm mot nämnda Svensk dikt i hyllan. Hahaha :-)
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Vilka sammanträffanden! På mitt köksbord ligger Barbro Lindgrens dikt "Nu föds ett barn" som jag klippte ur en dödsannons samma morgon som det senare under dagen meddelades att hon är årets Alma-pristagare. En mycket värdig vinnare.
    Jag har också alltid läst mycket lyrik. Min mamma förde mig tidigt in i dikternas värld och rätt ofta satte vi oss ner och läste ur diktböcker för varandra. Fina minnen.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...