9 mars 2014

Gå på kondis

Det är inte var dag man kan gå på kondis och uppleva 50-talet. Men passerar jag Söderhamn en dag som igår då stannar jag till och upplever än en gång detta vackra.
Man trodde på framtiden och etsade in att konditoriet är medlem i Sveriges konditorförening. Det kallar jag ljusframtidstro. Och kaféet med inredning är ju fortfarande kvar.
 
Galon och passpoaler.


 Kaffet serveras vid bordet, här i 60-talsporslin. Det blev inte småkakor eller en bakelse den här gången utan en vansinnigt god smörgås med rökt lax.
På dörren mellan disken och serveringsrummen sitter en urtjusig dörr, även den med etsat glas där Rådhuset är avbildat.
 Så här ser det ut. Kaféet är granne vid Rådhustorget och ligger till höger utanför bild.
Det toppmoderna kaféet inrymdes i en 1800-talsbyggnad av trä på 50-talet. Och som sagt "still going strong". Helt klart värt att besökas.
 
Precis nedanför kafébyggnaden har ett äldre hus rivits, bara stengrunden är kvar. Vad ska bli där som passar in i stadsmiljön runt Rådhustorget.

Lite grann, men inte mycket, har hänt sedan Femtitalsjakten skrev om samma kafé. Läs och titta på vackra foton.

År 1996 kom Kondisboken ut. Där skrev Maria och Johan Kindblom om svenska kaféer och konditorier och Åke E:son Lindman och Susanne Wahlström fotograferade. Där finns Rådhuskaféet med från norra Sverige liksom 
 • Lindgrens Café i Gunnarn
 • Bergholms konditori i Lycksele
 • Konditori Kronan i Åsele samt 
 • Wästerlunds konditori vid Sandöbron i Lunde (nära Kramfors).
Om alla fortfarande finns kvar och är välbevarade vet jag inte, men Wästerlunds Konditori har efter det att nya Vedabron, "Höga Kusten"-bron öppnades, endast öppet sommartid och då är det absolut värt att besökas. Bara neonskylten är värd en resa.
.
.
Det närmaste man kan komma dära Vall´n i kafé typ detta är Näslunds konditori. Där har de helt ändrat inredning i olika omgångar sedan det först inreddes och även sedan jag skrev sist. Nu känns det mycket 90-tal med ganska svulstiga svartklädda stolar med hög rygg. Det som finns kvar av den gamla inredningen är den fina dörren med etsat glas mellan disk och serveringslokal samt fasadskylten.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Ah, nostalgi i kubik!
  Sådana där ingångar i ett "avhugget" hörn är läckra - men alla trappstegen kan inte vara lätta att forcera för handikappade personer.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det läckert! Själv funderade jag aldrig på hur barnvagnar och funktionshindrade kunde ta sig in - om de kunde ö h t. Kanske från gårdssidan... Det där är en viktig fråga hur samhället och byggnader ska anpassas för att inte vara uteslutande.

   Radera
 2. Gillar detta att bli serverad vid bordet. Trodde inte det fanns sådana caféer längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, åtminstone i Söderhamn finns "tjänsten" kvar. Beställning vid disk. Sen kommer servitris med kaffet upphällt i kopp samt påtår i serveringskannan som lämnas på bordet. En gräddsnipa med mjölk hör till. Det är trivsamt.

   Radera
 3. Vilka stiliga lampor på bild sex! Och de etsade glasen! Underbara!
  Varje stad/större samhälle borde ha ett café som detta. Man blir riktigt lyrisk. Det påminner mig om de vackra caféerna Sjögrens och Lindqwists ("Linkan") som fanns här i stan. Tyvärr är båda nedlagda sedan länge, djupt sörjda och saknade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superfina är de där lamporna. Ju mer sällsynt det blir med ett kafé där den gamla stilen är kvar, desto mer exklusivt. Caféer öht är trevliga men några är det något visst över.

   Radera
 4. Wow vilket fantastiskt cafe. Alla fina detaljer som minner om en svunnen tid finns kvar. Det ger nostalgitankar. Synd att det ligger så långt bort......från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilian, ta en semestersväng till norra delen av landet framöver. Det finns mycket mer att se än detta fina café :-)

   Radera
 5. Jag vet att det är både fint och vackert där uppe i norr så visst lockar det!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...