18 mars 2014

Lokalt slakteri

Den här nyheten gör mig glad. Nu har de första köttdjuren slaktats i ett lokalt slakteri i kommunen, Strömdahla i Örsbäck, vi kan äta lokalt producerat kött som inte transporterats långt. Brasilianskt och Nya zeeländskt kött är inget för mig, i vårt utboende har vi möjlighet att köpa kött från djur i närheten som även slaktats lokalt. Nu kan vi göra det även i hemkommunen. Hoppas det säljs på Ica och Konsum dära Vall´n.
Fotografi av Roine Magnusson ur boken Kor

Åbrånets Limousine i Hörnsjö, Nordmaling, är djuruppfödare med gårdsbutik och bra charkuterivaror. Jag har inte kläm på var de slaktar djuren.
*
För två år sedan besökte jag det nya slakteriet i Ramsele i Västernorrland, Rafnaslakt, och fick information om hur djuren bemöttes före och under slakt, fick se slakterilokalerna och höra om föreningen som ägde och drev det. Jag blev ganska imponerad av vad jag hörde och såg.

Eldsjälen i föreningen är en av dem som intervjuats i den fina boken KOR. En kärlekshistoria. God djurhållning både för levande och slaktade djur är på intågande igen, så otroligt glädjande. Själv minns jag farbror Oskar som slaktade våra kalvar och kvigor. Han bodde nästgårds. Jag har nog aldrig ätit så bra kött som under min barndom.

.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Länge leve närproducerad mat! Den ska vi vara glad och tacksam för och väldigt rädd om.

  SvaraRadera
 2. Rafnaslakt är mina idoler. Oxkinden från deras slakteri smakade av allt gräs och örter den kossat ätit i alla sina dagar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som nötkött ska smaka således. Mera "naturkött" från djur som får gå ute sommartid åt folket!

   Radera
 3. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3825968.svd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting förvånar mig längre.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)