17 mars 2014

Bonn´fejk

Jag har en byrå. En allmogemöbel. Den är fejk. Provinsiellt fusk. Inte så att det inte går att använda den för förvaring - nejdå. Den rymmer en hel del om så är. Men den låtsas vara något annat än den är.
Den låtsas vara en stilig fanerad sak men fejk är vad det är. Den är målad. Ådringsmålad för att ge sken av att ha en yta av mahogny och kanske är det björk.
Det nedersta beslaget av pressad mässing och gjutet draghandtag är dessutom trasigt. Det underlättar inte precis när lådan ska öppnas. Den här byrån är inte mycket värd. En byrå med äkta fanér skulle naturligtvis vara mer värd i reda pengar. En som hade sin proveniens från något av de sydligare belägna herrgårdslandskapen eller så där. Bör jag inte införskaffa en sådan istället för att markera min klassresa? Något som inte är så bondsk? Lite fiiinare. Lite mer fri från skavanker. Lite mer högrestånds liksom. Lite mer. Helt enkelt.

Nä, glöm det. Den här har tillhört en nära släkting. Varför skulle jag överge min bakgrund!?

Det blir till att försöka få tag i ett likartat mässingsbeslag. Med dagens näthandel samt alla byggnadsvårdsbutiker som numera finns tror jag inte det blir så svårt.

Det inte helt lätt att ådringsmåla, det finns stor hantverkskunskap även bakom den här byrån även om det inte är lika många timmar nerlagda som på en fanerad möbel. Under arkitektutbildningen fick vi prova på att imitationsmåla - både ådra (imitera trä), marmorera (imitera sten) och måla al fresco (kalkfärg på torr putsyta). Jag hade jättekul! Vi arkitektstuderande fick verkligen insyn i hantverket allt för att vi skulle förstå och uppskatta hantverksskickligheten bakom verket. Det här är sådant man kommer i kontakt med vid restaurering av fast inredning t ex i kyrkor och högreståndsmiljöer.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Jag tycker byrån är jättefin! Vad gäller beslagen är det lite svårt att se på dina bilder, men jag köpte något liknande på Lundell & Zetterberg: http://www.lundell-zetterberg.se/moebelbeslag.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Jag sågett som nog passar :-)

   Radera
 2. Mira, jag gillar den också!
  Men jag spetsar till det hela litegrann för jag tycker mig veta att många i min hembygd, gamla som unga, inte värderar allmogemöbler eller hus alls:
  http://morfarshus.blogspot.se/2011/07/strombacks-glasbruk.html
  (Och jag vet att jag har läsare hemmavid.)

  SvaraRadera
 3. Håller med ovanstående kommentatorer! Byrån är väldigt fin och har dessutom tillhört en nära släkting. Det kan inte bli bättre än så. Ett beslag hittar du och skulle det inte finnas ett alldeles exakt lika... så vad gör det? Det blir ytterligare en del av byråns historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anta, den ska inte bytas ut mot en fanerad dito. Jag lovar!
   Ett snarlikt beslag blir ytterligare en "årsring" - håller fullständigt med dig.
   Att vara ironisk (som jag försökte vara) på nätet är ingen bra idé.

   Radera

Tyck till om du vill...