26 mars 2014

Landsbygdsutveckling

Regeringen skjuter till 700 miljoner till landsbygdsprogrammet för stöd till lokal service på landsbygden. Alldeles lämpligt att göra ett valår.
Jag tog en tur genom bygden. Det är inte så ovanligt. Det här var i maj förra våren. Jag hamnade i en av de en gång i tiden så vackra små byarna i kommunen, där det ångermanländska kuperade landskapet fortfarande gör sig påmint med älven som meandrar och därmed har skapat nipor. Det landskap Gud skapade då han på samma gång log och vredgades! Där hade någon plöjt upp nästan hela byn på nedersidan av vägen som är den mindre branta. 

Plöjd åkermark innebär för mig en slags framtidstro - någon planerar något. Eftersom jag tycker mycket om detta stannade jag för att fotografera med min lilla kamera som alltid är med i bilen men som tar bilder utan högre kvalitet.
Att så höfrö är numera kanske det vanligaste här i bygden om någon yta plöjs, allt för att få en nylägd, nytt fräscht hö till sina djur. I "forntiden" var korn eller möjligen havre de vanligaste sädesslagen och då med höfrö inblandat med tanke på nästa års tillväxt. Men numera sköts jorden normalt inte på detta sätt, en rejäl nedgång har skett sedan 1990-talet.

Här var det alltså plöjt för framtiden men bilderna är dubbeltydiga, dualistiska. 
I byn står flera gårdar öde och förfallna. Det är inte längre någon fröjd att åka hit även om många långväga flugfiskare kör här för att nå Lögdeälvens outbyggda fiskevatten. Fiskecampen här i Hyngelsböle är populär.
Till den här byn vandrade min morfarsmor Klara för att fånga en grönsiska att ha i bur över vintern. En fågel som skulle sprida välljud under en tid då all musik var tvungen att produceras själv på direkten om man ville njuta. Allt vad radio, grammofoner, rullbandspelare, kassettbandspelare, cd-spelare, webradio och spotify heter var inte uppfunnet. Och hit till denna by brukade vi cykla för att plocka liljekonvaljer på niporna. Jag tyckte det var så väldigt vackert här. Då.
Det ser ut att finnas tre permanentboende i Hyngelsböle idag. På en gård har man djur vilket jag kan sluta mig till på gödeslstacken.Men några kor tror jag nog inte det finns alls men får har jag sett.

Tror ni landsbygdsprogrammets 700 miljoner hjälper upp situationen för till exempel den här byn? Vad jag tror får ni gissa. Det är lätt att bli nedslagen över Norrlandssyndromet som numera sprider sig över hela landet.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...