Den enklaste av kakelugnar - vit och rund.
Vi eldar i kamin, vedspisar och kakelugn. Det går åt så mindre el på så sätt. Vissa rum hålls svala genom att dörrar stängs när vi vill ha det så.
När jag lämnade stan för landsbygden insåg jag
att jag hade möjlighet att leva som man gjorde för ett par generationer
sedan - då farstun stod sval under vintern, sval som i ett skafferi så
att mat kunde förvaras där. Så ville jag också ha det. Vet ni hur gott
det doftar då äpplen förvaras i farstun? Ryms inte all kalasmat under
storhelgerna i kylskåpet ställs den ut i farstuskåpet under vintertid.
Det är inte alla förunnat att kunna leva så när centralvärme, öppna
planlösningar och andra tankesätt gör att man lever med samma temperatur
i husets samtliga rum. Jag älskar verkligen zoner med olika
temperaturer. Tittar man tillbaka till hur livet levdes fram till
1900-talets mitt lär man sig hur man lever miljövänligare. Allt det här
hade inte gått om jag inte levt med en människa som tidigare än jag
börjat leva sitt liv utifrån det här synsättet. Jag kan skatta mig
lycklig!
Stora springor mellan kakelplattor.
Kakelugnsfogar efter ett års eldning.
Kakelugnsfog för vit/ljus kakelugn är mycket enkel att blanda till själv. Det är minst lika lätt att själv fylla i fogarna.. Här är receptet jag använder:
2 dl krita
1 dl titandioxid
1 äggvita
mjölk
Ingredienserna rörs ihop så fogmassan får en relativt fast och grötig konsistens. Den ska vila minst 30 minuter så att kritan får svälla.
Kratsa först försiktigt ut lös fog med en matkniv. Arbeta försiktigt så glasyrens känsliga kanter inte skadas.
Med en gummispatel stryks massan ut i alla fogar. På snirkliga krön och gesimser är det lättare att ta fingrarna till hjälp. Efter fogningen tvättar man bort överskottet med en blöt svamp med rörelser diagonalt över fogarna. I stora fogar behövs ytterligare fogmassa eftersom det bildas sprickor i breda fogar då fogmassan torkar. Ny tvätt med blöt svamp. När fogarna torkat polerar man upp kaklet med en torr bomullstrasa – det blir ett slående fint resultat och man kan elda i kakelugnen direkt efter omfogningen. Allt detta är enkelt att utföra själv.
Kakelugnens princip med slingrande rökgång uppfanns av arkitekt Carl Johan Cronstedt (1709-1779) och general Fabian Wrede (1724-1795) på 1760-talet. Uppfinningen var åtta gånger effektivare än dåtidens värmekällor och vedbesparande. Det var nödvändigt då råvaran höll på att sina eftersom ved och träkol behövdes till de många järnbruken i landet. Stångjärn var en stor exportvara som gav landet inkomster. Hushållen värmde upp hus och lagade mat på kökets äril, den öppna härden, som liksom nutida öppna spisar, ger lite utbyte till rummen i form av värme.
Läs - En värmande eld
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tyck till om du vill...