19 december 2021

Tomtebloss

Ett gammalt paket med tomtebloss/julgransbloss finns bevarat. Det är köpt på Konsum för länge sedan. Evighetskringlan på prislappen påminner om det.

Hur många trevliga tillfällen har inte tomtebloss gnistrat i juletid här i huset. Det är ett enkelt sätt att sätta lite fest på tillvaron om man som jag tycker att det kan räcka ibland. Pyroteknik när den är som enklast som har använts här i huset många gånger, gärna när det är lite mörkt. Det bästa var att böja ståltråden till en krok och hänga blosset i något, t ex granen, och sedan tända på. Och då får man vara lite uthållig för att få blosset att tända. Att hålla i blosset med bara händer är ingen hit, ståltråden blir rejält varm.

På finlandssvenska heter tomtebloss sprakasticka. Observera att alla vokaler här uttalas som korta dito. På danska heter det stjernekaster och på norska stjerneskudd. Läser jag på wikipedia.

Hammargrens i Kungsbacka tillverkar fortfarande julgransbloss.

2 kommentarer:

 1. Härlig nostalgi! Så många trevliga och festliga minnen som dyker upp. Det var vackert med de sprakande tomteblossen som lyste upp i mörkret. Och lite spännande med ett eget hemmafyrverkeri.
  Hoppas du har en fin fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomteblossen ska nog komma till användning även kommande långhelg.
   Med hopp om en stämningsfull 4:e advent1

   Radera

Tyck till om du vill...