28 december 2016

De blå ljusstakarna och den röda stjärnduken

Då jag var liten hade vi till Luciakvällen alltid ett kaffebord dukat med en stjärnformad röd duk med en ljusblå blomformad ljusstake i varje udd. I stakarna stod julgransljus som brinner lagom länge för kaffe eller saft med dopp och prat. På bordet var utspritt sockerbitar, pepparkakor och Lussekatter att inmundiga.

Numera finns bara ljusstakarna kvar men jag har klippt till en stjärna i röd filt. Den kom till innan jag studerat de gamla fotografierna och uddarna blev fem istället för sex! Duken under är inte helvit som då. Och jag valde att strössla ur Lindor-kulor eftersom ingen använder sockerbitar till kaffet idag.


Ljusstakarna av ljusblå metall med bronserat handtag och målade blänk kan nog betraktas som en del av mig. Trots att de inte använts på decennier. Så kan det gå. Nu är de välkomna ut i ljuset till julen istället
Föritin då jag var stjärngossa. För övrigt hittade jag det röda sidenbandet som användes till den vita långskjortan nu i december. Varför sparade mamma detta? Var hennes upplevelse av de här luciafirandena lika starkt som mitt? Hon var trots allt ingen samlare.

3 kommentarer:

 1. Ja, varför sparade den bilden? Vackra minnen du har med stjärnduken som du tog med i egen tillverkning och ljusstakarna följer och Lindten pryder. Du är!

  SvaraRadera
 2. Vilket fint och roligt minne! Gillar särskilt de utlagda godsakerna!
  Blev påmind om att vi fick kaffe på söndagsmorgnarna... nå det mesta var mjölk...undrar hur det kom sig med denna tradition? Minns att det kändes väldigt märkvärdigt och högtidligt på något sätt!
  Gott Nytt År! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevliga minnen är oersätterliga! Gott Nytt År tillbaka!

   Radera

Tyck till om du vill...