20 februari 2017

Grejat 2014

 
Först nu, 2014, händer det grejer inne i bostadshuset. En mellanvägg från 70-talet rivs på övervåningen. Vardagsrummet, "finrummet" som man sa på 50-talet, ska rekonstrueras. Vi hade förberett rivningen då elen drogs om i januari 2011, så ingen ström låg på ledningarna i sekundärväggen.

Mitt i allt stök blommade häggen och för att förhöja upplevelsen av det "helade" rummet plockades en doftande bukett in.

Min känsla av att åter kunna uppleva det återställda utrymmet var mäktigare än någon av er kan ana. Där bortåt gick tidigare väggen som delade rummet, de två rummens olika tapeter markerar gräns. Än är det inte dags för finlir med ytskikt, vi lever med det här ett tag först även om det kliar i fingrarna av att få det klart.
Först ska både färgtyp på tak samt tapet väljas med omsorg. Jag kontaktar sakkunniga inom måleri, beställer olika prover på gamla originaltapeter (inte nytryck) hos favoritbutiken på nätet. Ett av proverna väljer jag sen och beställer det antal rullar som krävs. Bakom proverna syns rummets ursprungstapet. I nätbutiken finns en likadan tapetbård som fanns i rummet förr - ibland har man tur!

Ôppe hägna vid sommarstugan slås gräset som alltid med liar även denna sommar. Gräset slås, rörs om med räfsa ett par gånger (vid regn fler gånger) för att torka, räfsas ihop, förs under tak.

Denna sommar pågick spånläggning på rökbastuns första takfall som jag skrivit om tidigare.

På hösten avverkades vid sommarstugan en asp med röta i, så vanligt förekommande i aspar. En högstubbe blev kvar för att se om rotskotten minskar då. Några år innan nedsågningen hade vi talat om att ringbarka aspen för att förhindra rotskott att slå upp, men till slut valde vi den här varianten. Ringbarkning har vi gjort på andra aspar och det hjälper rätt bra mot rotskott.

Arbetskläder har för oss blivit synonymt med fritidskläder när vi är här i morfars hus.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...