På våren 2010 sågade vi ner en stor hägg för att förbereda stängslingen med
fastbandhage senare under sommaren. Vi hade redan sommaren innan kontaktat några gärdsgårdsbyggare och fastnade båda för en firma i Bjästa. Vi fick ett skriftligt meterpris från dem på gärsgårdar och gjort en skriftlig beställning. Vi hade även åkt och tittat på referensobjekt. Företaget verkade kunna sin sak.
Under tre dagar i juli byggde "Höga Kusten gärdsgård" drygt 100 meter
fastbandhage / gärdsgård vid sommarstugan -
ôppe hägna som morfar och föräldrarna sa. Så klart att en sådan yta mot skogen ska ha ett hägn. Där bakom gick tidigare
fätået, den gräns som byns kreatur inte fick komma igenom då de släpptes på skogen. De skulle utestängas från den odlade grödan. Längs stängslet gick då en stig som är borta sedan 1996 då skogen kalhöggs.
Det var även av de duktiga gärsgårdsbyggarna vi fick tips om
liekursen i Överhörnäs samma sommar. Vi anmälde oss och kom med på kort varsel på en mycket bra kurs i liehantering och lieslåtter som länsstyrelsen i Västernorrland ordnade helt gratis eftersom man önskar att jordbrukslandskapet i länet ska hållas öppet. Vi var härligt många intresserade deltagare.
Där borta skymtar inhägnaden som löper längs skogsbrynet igen.
Ängsladan är flyttad hit 1991, till den plats sommarladugården stod. Denna revs utan min vetskap flera år tidigare. Tänk, jag hann tyvärr inte dokumentera den. Byns platser för
sommarlagårdar ligger i skogsbrynen där åker och skog möts.
Ôppa löta, till vänster utanför bild låg byns södra ställe för sommarladugårdar. Genom platsen går en bygemensam väg och några stengrunder finns kvar.
De här resterna av en fastbandhage, som morfar byggt, fanns kvar på tidigt 70-tal då jag fotograferade den.
Sommaren 2010 rödfärgade jag sommarstugan. Ett lättsamt arbete.
Rökbastun flyttades ett par meter denna sommar, och marken runt jämnades till i augusti. Där inne lade vi ett nytt golv.
Statusen på lagårdsportens golv undersöktes sommaren 2010. Det såg inte alls bra ut och vi anande storjobb. Vi fick genom släktingar kontakt med en man i norra Ångermanland som åtog sig att såga till bräder och träbjälkar av de dimensioner och längder vi angav. Han lovade även att ställa upp och hjälpa oss med arbetet att få träbjälkarna på plats. Mot ersättning förstås. Vi kände oss lättade av att ha bokat in Per-Erik till nästa sommarsemester.
I början av januari 2011
byttes all el på övervåningen. Den var från 1950. Det var behövligt och gick förhållandevis snabbt och lätt, som alltid då rätt kunskap och utrustning finns till hands. Det enda lite krångliga var att få de nya jordade uttagen att sitta kvar i
väggkonstruktionen eftersom de gamla infällda dosorna lämnades kvar och
de nya uttagen ska skruvas fast, inte snäppas fast.
Efter att denna bild togs sattes de gamla doslocken av plåt på plats igen. De snäpps fast med "klor" och fungerar bra i masoniteväggen. Tror ni jag tog någon bild av ett löst doslock innan det monterades tillbaka. Nej, det är inte alltid jag hinner med att dokumentera :-)
.
.
Enormt intressant att följa det som har gjorts under åren som gått!
SvaraRaderaJag undrar om ni har haft en plan eller har ni gjort allt eftersom det passat?
Härliga bilder och några med sommar motiv - åh,vad man längtar till den tiden speciellt när det är flera minusgrader ute.
Hälsar Caroline Christensen
Det har varit bra att göra genomgången för att se vad som hänt genom åren. Någon slags plan har funnits, t ex att börja ta hand om uthusen, ekonomibyggnaderna. Bostadshuset klarar sig, där behövs inga akuta åtgärder, bara skönhetshöjande insatser.
RaderaVisst är det skönt med sommar men jag brukar säga att kalla, snörika vintrar känns tryggt för då ruttnar inte trä ;-)