27 februari 2017

Lagår´n tom, korna sålda

"Lagårn tom, korna sålda. 1971". 
Har mamma skrivit på baksidan av detta fotografi.
 Hon hade övertagit sina föräldrars jordbruk 1948, varit jordbrukande i 23 levnadsår.
Hon var nu 50 år.

Inget jobb att gå till längre, snart nog var barnen utflugna. Det bör ha varit en mitt-i-livet-kris. Så småningom började hon inom hemtjänsten och hjälpte gamlingar i byn, ett inte alltför ovanligt förvärvsarbete bland kvinnor här. Mamma trivdes med detta, att träffa äldre, prata och hjälpa dem i vardagen. Detta varade inte i många år ty hon kom att insjukna i en allvarlig cancerform.
.
.

4 kommentarer:

 1. Jag blir rörd över ditt inlägg här!Börja inom hmetjänsten - hemsamariten som den gången egentligen var på sitt bästa kanske?

  SvaraRadera
 2. Hos oss blev korna sålda 1983, mamma saknade dom resten av sitt liv. Hon hade jobbat med kor och jordbruk hela sitt vuxna liv så det var en stor omställning. Hon hade nog fortsatt men hon ville inte satsa på nya kvigor när de gamla korna blev för gamla. Hälsningar Manni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småbrukarlivets död är en lika stor samhällsomställning som industrialiseringen - och de har gått hand i hand.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)