30 december 2017

Goda limpan

Färdigjäst deg.
Även i år blev det tre goda runda limpor. Utan dem och torkat kalvkött är det ingen jul enligt mej.
Brödet kalljäser under en natt stående i farstutrappan. Sen rejer (knådar) jag degen noga och formar tre runda bröd som får grädda i ugnen på 175 grader i ungefär en timma.

Färdiga att skjutsas in i ugnen
Innehållet är rågsikt, mjölk, jäst och farinsocker. Det är en viktig julsmak för mig.

Se här hur ett västerbottniskt julbord hos en välbeställd bonde kunde se ut på mitten av 1800-talet. Här i bygden vet jag att fler än vår familj hade torkat kalvkött på julbordet så länge man hade egna kor i ladugården. Jag för vidare den urgamla traditionen, äldre än julskinkan. Sen ett par år tillbaka bjuds även vattlingon som juldessert, något som mamma berättat om från 20- och 30-talen ihop med vispad grädde. Jag bjuder på vattlingon tillsammans med nutida dadelparfait som jag funnit vara en härlig kombination.
.
.

2 kommentarer:

 1. För mig är en limpa ett avlångt bröd. Runda bröd kallar jag kakor. Men oavsett formen så är det viktigt med gott bröd. Ett Gott Nytt År är också av viss vikt och därför tillönskas du just ett sådant av mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr Stömell, rubba inte mina cirklar ;-) Du har säkert rätt - en limpa är avlång. Trots det fortsätter jag i fallet med julbrödet att säga det vi sa hemmavid när jag var liten och som de kallas i receptet . Mor Ragnhilds goda limpor - "Arbeta sedan ut degen till runda eller avlånga limpor..." Receptet är klippt ur en tidning och texten komprimerad så där fanns kanske inget utrymme för distinktion. Rågsiktskakor är annars mjukbrödfavoriten till vardagslag även om spisbröd (hårda brödkakor) eller tunnbröd är bäst enligt mig som kommer från tunnbrödsbältet :-) Hur som - precis som du skriver är det viktigt med gott bröd.

   Och ett gott år gör livet roligare. Gott 2018 önskar jag dig, herr Stömell!

   Radera

Tyck till om du vill...