11 januari 2018

Landskapshus

Landskapens olika traditionella hustyper är mycket intressant att lära sig mer om. Att man kan/kunde särskilja olika landsändars byggteknik och byggtradition ger en djupare dimension åt landskapet och omgivningarna som byggnaderna befinner sig i.

Posten gav för ett antal år sedan ut frimärken med de här traditionella byggnadstyperna.
Hur många traditionella bostadshus finns kvar där du bor?

Här i byn var de 1,5 våningars parstugor som ibland benämns "Västerbottensgårdar" vanliga förr i tiden (parstugorna kallas Trönderlån i Norge och Österbottensgårdar på andra sidan Kvarken, alla på samma ungefärliga latitud) samt de ångermanländska korsbyggnaderna. Hur många tror ni finns kvar idag?

Kan du koppla ihop landskapshusen nedan med portot!
 • Bergsmansgård Västmanland
 • Blekingestuga
 • Dalslandsstuga
 • Dubbelhus Bohuslän
 • Skånegård
 • Enkelstuga Närke
 • Salsbyggnad Ångermanland
 • Timmerkåta Lappland
 • Smedsbostad Uppland
.
.
Svar kommer i nästa bloggpost.

5 kommentarer:

 1. Ja. Men jag är jävig. Jag har läst etnologi...

  SvaraRadera
 2. Jag bor i en 1,5 vån parstuga av äldre modell. På min blogg finns en bild även om jag upptäckte att jag har förvånansvärt få bilder på stugan.

  https://villniles.com/2011/12/13/snosvangen-och-somn-i-sval-lokal/

  Jag vet inte men vad skulle du kalla denna typ av stuga och ungefär hur gammal kan den vara med tanke på byggnadsstilen? Det finna en annan snarliknande gård ca. 15 km bort i en annan by annars har jag inte sett just sådana i Österbotten. I övrigt finns ett flertal äldre bondstugor i byn i olika grad av förfall eller i användning.

  SvaraRadera
 3. Det är en parstuga som du skriver, en timrad Österbottensgård. Planen består av stort kök och lika stor sal (båda med fönster i tre vädersteck)samt en kammare och farstu i mitten. Ditt hus har en frontespis ovanför entrén. Den kan vara en tillbyggnad när en bekväm trappa behövdes för att nå 1 tr. Även kvisten är ett senare tillägg. Det här med Västerbottens-, Österbottensgårdar och Trönderlån är en oegentlig beskrivning ("som ibland benämns" skriver jag). Det är 1,5 vånings parstugor. Vissa av de här gårdarna har under hand fått tillägg som t ex frontepis eller utbyggt trapphus. Knutlådorna ser ut att vara fint bearbetade!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...